Работодателите искат Асен Василев да се извини за обидно отношение

Работодателите искат Асен Василев да се извини за обидно отношение

Работодателите искат Асен Василев да се извини за обидно отношение

Вицепремиерът Асен Василев да се извини на българските работодатели, поискаха в отворено писмо петте най-големи работодателски организации у нас. Повод за писмото е "обидното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев", според когото "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро". Василев направил коментара по време на продължилия над пет часа вчера Национален съвет за тристранно сътрудничество, който приключи без резултат.

По показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1, отбелязват в писмото си петте национално представителни най-големи работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. Ето какво гласи още то:

"Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че:

● В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!

● На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

● Непремереният ръстът на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

● Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1.

Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

• принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България;

• с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

• принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати).

• През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем.

На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност.

Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ