Работодателите против обвързването на допълнителното плащане за нощен труд с минималната заплата

Работодателите против обвързването на допълнителното плащане за нощен труд с минималната заплата

Работодателите против обвързването на допълнителното плащане за нощен труд с минималната заплата

Работодателите не подкрепят обвързването на допълнителното възнаграждение за нощен труд с минималната работна заплата, но подкрепят заложеното увеличение на сумата от 1 лв. за всеки час положен нощен труд, като се предвижда постановлението да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. С предложения механизъм се запазва приетото процентно съотношение между минималната работна заплата и минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение от една страна, а от друга се гарантира актуализирането му в съответствие с растежа на минималната работна заплата. Увеличаването на размера на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд е свързано с осигуряването на справедливи и достойни условия на труд. За разлика от работодателите, синдикатите подкрепиха предложението.  

Всички работодателски организации са поискали възможно най-бързо да се пристъпи към изработването и въвеждането в действие на серия от икономически мерки, които реално и ефективно да подкрепят икономиката. Всяка от членуващите в Тристранката организация е внесла свои писмени предложения за такива мерки.  Повечето от тях обаче се припокриват, поради което е решено до 16 април да се изработи сборен пакет от мерки, който да бъде представен в НСТС за обсъждане, с участието на министрите на икономиката, финансите и енергетиката, като ресорно отговарящи за прилагането на по-голямата част от мерките.

На заседанието беше уточнен механизмът за прилагане на мярката 60/40. Размерът на изплащаните компенсации ще бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, трябва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението. Социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепят проекта на постановлението. Работодателите и синдикатите имат допълнителни предложения, с които според тях ще се постигне по-голяма яснота и гъвкавост при прилагане на мярката.

На проведеното заседание, Националния съвет за тристранно сътрудничество избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ