Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. Но постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове. Защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. В случай че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще назнача служебен кабинет. Това каза президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и 45-ото Народното събрание. Радев се обърна към народните представители и ги поздрави с отговорната мисия, която българските избиратели им възложили - да представлявате народа, да отстроявате неговите права и интереси, да сбъднат неговите въжделения. 

"За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се впуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори с националния интерес в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политика. Те поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите автобиографии. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма", каза президентът. 

По думите му, от новите депутати наследяват една институция в дълбока криза. "Миналото Народно събрание абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Потвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание. Правният механизъм на 44-ото НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение", каза още Румен Радев. 

Президентът припомни, че в предишния парламент често е налагал вето, но рядко аргументите му са имали оздравителен ефект. "Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите. Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашият успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или дава под наем, нито да задушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява вашето лично достойнство, освен ако вие самите не му позволите", обърна се той към народните представители.

"45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Всички, виждаме - парламентът е фрагментиран. Някои от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза още Радев и обяви, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарнопредставените партии за съставяне на правителство.

Но постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове. Защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата, категоричен е Радев. 

"Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза още държавният глава. 

Според него е крайно време да се направи реформа на Изборния кодекс. "Оставям този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната ни национална цел - укрепване на държавността, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да се обречени на провал, а България да се дафинира на едно от последните места в ЕС по стандарт и качество на живот", добави Румен Радев. По думите му, ключова стъпка към това е излъчването на нов тип управление, синтез на почтеност и компетентност. 

Той помоли да се даде по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация и повишени административни права. 

Радев изрази надежда да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на високи професионални и етични стандарти. "Старото Народно събрание изолира журналистите, надявам се вие да поправите тази грешка", обърна се за пореден път той към депутатите.  

"Имаме нужда от пълноценен дебат за препятствията за развитието на страната ни и тяхното преодоляване, за целите по пътя ни към демократична, модерна и европейска България и за начина за тяхното постигане. Като държавен глава съм готов да участвам в този дебат и да работя съобразно конституционните ми правомощия, за да изведем страната ни по пътя към тези национално значими цели. Очаквам и парламентът да вземе отношение по плана за възстановяване и устойчивост", каза още президентът. 

В заключение Румен Радев заяви, че в случай че Народното събрание не успее да излъчи правителство, той ще назначи служебен кабинет. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ