Радев посочи големия проблем на изборите - купен и корпоративен вот

Радев посочи големия проблем на изборите - купен и корпоративен вот

Радев посочи големия проблем на изборите - купен и корпоративен вот

„Големите проблеми и предизвикателства са корпоративният и купеният вот. Законът се нарушава поголовно. Това прави впечатление на всички. Дали е съзнателно, или не, има огромни разминавания в екзитпола с действителността, а това влияе на гласа на хората. Това е недопустимо и тук трябва да има сериозна реакция. Тук са и медиите, благодаря за вашето участие, но имаме име проблеми със спазването на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на гражданите в една или друга посока“. Това заяви президентът Румен Радев по време на свикана от него среща с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година.

Според държавния глава най-трудно е да преодолеем проблемите с корпоративния и купен вот.

„Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всичко това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век.“, възмути се държавният глава.

По думите му, страната ни трябва да се фокусира върху увеличаването на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. 

„Идеални избори няма. Това е една огромна организация, тя обхваща всички хора в държавата и е нормално да има проблеми, но не е нормално, когато тези проблеми излизат извън една общоприета обществена рамка, а на последните местни избори, според мен, в редица отношения ние излязохме от тази рамка. Трябва да си извлечем сериозни поуки и най-вече да предприемем и то енергични действия, защото времето до следващите избори съвсем не е толкова далече предвид огромния обем от работа, която трябва да бъде извършена”, каза президентът Радев.

„За мен абсолютно неприемлив процент недействителни бюлетини за общински съветници. Това не може да бъде процент за една нормална европейска държава. Огромен брой сгрешени бюлетини”, каза още държавният глава.

Румен Радев категорично се обяви за въвеждането на машинното гласуване в страната. И уточни, че е възложил на неговия екип задача да се ускорят темповете за работа по него. В Бюджет 2020, обаче, нямало пари за откриване на процедура за закупуване на такива машини.

„Ние трябва да направим така че този път поне 6 месеца преди следващите избори всичко да е по местата си”, добави президентът Радев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ