Радев: Макар и кратък, животът на 45-ото НС не беше напразен

Радев: Макар и кратък, животът на 45-ото НС не беше напразен

Радев: Макар и кратък, животът на 45-ото НС не беше напразен

Държавният глава представи състава, структурата и приоритетите на служебния кабинет, който ще управлява страната до извънредните избори. Това стана на официална церемония в Президентството. На церемонията министрите положиха клетва, а служебният премиер Стефан Янев заяви, че залага целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работи почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото.

В началото на церемонията Румен Радев заяви, че животът на предишното правителство не е бил напразен и изрази надежда, че следващото 46-о Народно събрание ще успее да излъчи нов кабинет. 

"45-ото Народно събрание беше белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не беше напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", заяви Радев. 

По думите му, макар и служебен, кабинетът, който назначава, имал амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. "В него влизат хора от Левицата, Центъра и Десницата, и политически неутрални професионалисти, свободни предприемачи иизразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което не беше постигнато от 45-ото НС - че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България", каза той. 

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. Пред този служебен кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие до колкото е възможно за два месеца истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността", посочи президентът. 

По думите на Румен Радев, отиващото си правителство изцедило хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. "Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Вие, уважаеми министри, трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост", каза още Радев. По думите му, планът е бил изработен без ясни публични критерии от предишното правителство, което е отказало да го внесе в европейските институции. 

Държавният глава представи поименно министрите от служебния кабинет с кратка биография за тях. Ето и обявения от Румен Радев състав на служебното правителство: 

Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател на България. 

Гълъб Спасов Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Илиев Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Ангелов Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

Асен Васков Василев - служебен министър на финансите

Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната

Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването

Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката

Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи

Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието

Велислав Величков Минеков  - служебен министър на културата

Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите

Христо Георгиев Бозуков  - служебен министър на земеделието, храните и горите

Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката

Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма

Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта

[[{"fid":"373730","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":444,"width":909,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

"Благодаря за доверието. Да бъда министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност, аз съм човек, който не дава празни обещания. Но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години, за това, че ще работя почтено, при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри", посочи служебният премиер Стефан Янев.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ