Радев: Не е време за сърдити пози

Радев: Не е време за сърдити пози

Радев: Не е време за сърдити пози

"Не е време за емоция, за избухвания, за сърдити пози, а и аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти". Това заяви президентът Румен Радев в интервю за bTV.

Не е време да се занимават хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт, когато армията от безработни се множи всеки, каза още той в отговор на въпрос защо в условия на криза премиер и президент не са единни - въпрос, който, оказва се е бил зададен от 90% от зрителите, поканени от bTV да се включат задочно със свои запитвания към президента. Показали сме единни действия, има взаимодействия по редица важни въпроси, допълни държавният глава.

Защо беше тази реакция на моето вето, в края на краищата всички депутати го приеха, и тези от ГЕРБ. "Льо Монд" даде положителна оценка на ветото, защо бяха тези реакции, попита Радев и сподели, че се обадил на премиера два часа преди да наложи вето и го уведомил. До този момент двамата се чували често, след това вече не. Той отново критикува, че страната ни закъснява с масовото тестване. "Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът. Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

Като президент не искам и не трябва да деля смъртта на българите само на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим, отбеляза още той.

"Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана. Смърт се лее отвсякъде", коментира държавният глава.
"Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България. Хората претръпнаха. Аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим", посочи още Радев.

Той отчете, че годишно средно в България умират хора около 2000 човека от усложнения от грип. "Това е в зимния период на месец грубо колко са това - близо 300 човека. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг. Вчера умряха в България 300 човека, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора", каза още Радев. Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев, заяви още той.

Не мисля, че сме минавали границата, коментира президентът в отговор на друг въпрос дали е мината границата на отношенията им с премиера Борисов.  "Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела решение и то самостоятелно да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме на практика блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психики а исъзнание са драстично намалени от масовия страх", заяви още Радев. За използването на военна стилистика по повод призива на някои депутати той също да се откаже от заплата, докато трае извънредно положение президентът обясни, че очевидно, те са свикнали да реагират на команди. "Депутатите сами показаха, че действат по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за  заплатите им. Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да изпълнява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов - това не е ли шашкане във всички посоки, попита реторично президентът, визирайки реплика на вицепремиера Томислав Дончев по негов адрес. Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха този казус с даритгелството, което е личен акт, във фарс. Това е доброволен жест, който се опорочи в парламента, за съжаление, обобщи Радев. 

На зрителски въпрос откъде съпругата му Десислава е взела пари, за да направи дарение от 10 хиляди лева, които той обяви, че е дарила, Радев отговори, че тя има своя фондация, която се занимава е с набиране на средства.

Радев отново критикува, че страната ни изостава драстично с въвеждането на социални и икономически мерки като подчерта, че "когато говорим за социални мерки, те трябва да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни, каквато е препоръката и на световни икономисти, коментира той. Закъсняхме, други държави въведоха масово ясни социални мерки, за да не остава никой зад борда, допълни той. И повтори, че "гладният човек излиза на улицата и помита всички мерки." 

Според него социалните плащания трябва да се актуализират и в подпомагането да бъдат включени ваучери за храна. Парите за този тип мерки можело да дойдат от спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни проекти на правителството. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, коментира Радев.

Запитан какви мерки би предприел той, ако беше на мястото на премиера, Радев обясни, че мерките трябва да останат, но да се направи план за излизането от тях. И отбеляза, че България ще излиза много по-късно от други държави и ще губи конкурентноспособност. Ако се забавим с мерките и възстановяването, ако изпаднем в рецесия, а други държави вече дърпат, тогава ще има масова миграция към тях, което е най-лошият сценарий, предупреди Радев. Той обясни, че не говори за хеликоптерно ръсене на пари на всеки, а за механизми за подпомагане на най-нуждаещите се. И отново поиска ваучери за храна и преразглеждане на социалните плащания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ