Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

„Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“. Това заяви в официална позиция президентът Румен Радев, разпространена от пресценътра на "Дондуков" 2 в ранния следобед днес по повод искането на МВнР на Русия НАТО да изтегли войските си от България и Румъния. Почти по едно и също време с президента, с позиция излезе и българското Външно министерство. Преди това, на ниво държава отношение по темата взе премиерът Кирил Петков, който се яви извънредно на изслушване в пленарна зала по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

"България е суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.", заяви министър-председателят от трибуната на парламента.

От редиците на ГЕРБ-СДС обаче настояха на изслушване да се яват също и министрите на външните работи и отбраната и отправиха критики, че страната ни не е реагирала с официални позиции от основните институции. Укори персонално срещу президента и срещу МВнР отправи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който написа на страницата си във фейсбук, че "вече три часа мълчат оглушително."

След 16.00 ч. днес последваха официални позиции от "Дондуков" 2 и от МВнР

 „Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно“, коментира Радев. Държавният глава посочва, че в страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника“.

„Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти“, казва още президентът

Българското Министерството на външните работи също излезе с официална позиция, която бе публикувана и на страницата на институцията във фейсбук.

„Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем“, се казва в позицията.

„В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, посочват още от МВнР.

Оттам призовават Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

„Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти“, казват от институцията.

„Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога“, добавят оттам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ