Радев не вярва на прокуратурата

Радев не вярва на прокуратурата

Радев не вярва на прокуратурата

Не бързам със своите действия по отношение г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Това заяви президентът Румен Радев в коментар по повод думи на главния прокурор Иван Гешев в предаването "Панорама" от края на миналата седмица, че освен съветника по правни въпроси на държавния глава Узунов, са били разпитани и още двама президентски съветници. Пламен Узунов даде показания по досъдебно  производство за търговия с влияние след огласени от държавното обвинение кореспонденции между него и бизнесмена Пламен Бобоков. 

Президентът, който днес е на посещение в Козлодуй, не съобщи имената на другите двама от екипа му, които са били на разпит, като уточни, че това е работа на прокуратурата. Самият Гешев пък не уточни при участието си в "Панорама" по какви производства са водени разпитите.

Радев вижда тенденциозност в действията на прокуратурата то с нарушение на закона и "вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията.", отбеляза той и подчерта, че "точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът".

Последните записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов са тревожни, каза още той, визирайки изтекли през уикенда нови два записа, в които са замесени косвено отношения към и с държавния глава. Обръщението в единия запис е "Валентин Василич Златев", а в другото не става съвсем кой е вторият участник, но се чуват инструкции да се подчертае, че министърът на икономиката Емил Караниколов е участвал в организиран от президента международен бизнес форум, въпреки, че ден по-рано Радев свали доверието си от кабинета.

Радев смята, че записите трябва да бъдат подложени на независима експертиза за тяхната автентичност. Според него тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Тъй като в един от записите името на главния прокурор се споменава като "възторжен фен на премиера", предаде БНТ.

"Но записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и в лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите на управленските политики на премиера да не са интригите", каза президентът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ