Радев: Нужно е екстремно решение за енергетиката ни, няма за кога да чакаме

Радев: Нужно е екстремно решение за енергетиката ни, няма за кога да чакаме

Радев: Нужно е екстремно решение за енергетиката ни, няма за кога да чакаме

„Енергетиката на България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г. Такава все още няма. И затова има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40%, зимно време до 60% енергия от страната. Откъде ще компенсиране, говоря от базова мощност“. Това заяви президентът Румен Радев при гостуването си в Лесотехническия университет.

„Зелената сделка все повече ще ни притиска да закриваме въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет? Трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука“, подчерта Радев.

И призова за бързи действия. „Няма за кога да чакаме. Аз очаквам много по-енергични действия от правителството“, настоя президентът.

Относно изнесените срещу него СРС-та от страна на прокуратурата, Радев коментира така: „Първият и най-важният въпрос е връзката премиер - прокурор. Всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата, това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС - пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението. Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“.  

„Прокуратурата бърза да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона явно в нечий интерес. Покрай епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главният прокурор и председателя на ДАНС. Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Това са важни въпроси“, каза още президентът Радев.

„Господин Гешев ходи при премиера и по много други поводи. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки в нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта. При положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии. Остава друг въпрос. Защо господин Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и Министерски съвет, където се определя и харчи бюджет от първо лице? Тази огромна амбиция на главния прокурор да се прибори с корупцията някак не вижда очевадното“, подчерта Радев.

И добави: „Очаквам много повече. Очаквам той да обърне внимание и на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава поводи за самосезиране”. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ