Радев отчете: Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство

Радев отчете: Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство

Радев отчете: Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва. Това заяви президентът Румен Радев при отчета на третата година от мандата си.

„Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза още държавният глава.

И отчете, че президентската институция е продължила да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българският интерес.

„Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес. Наложих вето на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и КС. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия“, каза още президентът Румен Радев.

Според него поредицата срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт са откроили проблеми и възможни решения.

„В ход са дебатите за иницииране на промени в Конституцията след 30 години преход“, каза още президентът Радев.

По думите му преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации. 

Той посочи като негов неотменен приоритет като върховен главнокомандващ на България развитието на въоръжението сили.

„Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и необходимост от допълнителни заплащания. Възстановено беше Висшето военновъздушно училище. В ход е стимулиране на мотивацията на военнослужещите и техния социален статус, макар и в момента в обем, който не може да реши острия недостиг на личен състав. Нарушаването на приетия консенсус на КСНС за разсрочено плащане на проектите води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили и родове войски, до тревожно изоставане в реализацията на проектите за модернизация и нашите ангажименти към авиацията“, коментира още държавният глава.   

Румен Радев представи своите приоритети и посочи, че те не са самоцел, а са функция от политическото и социално-икономическо развитие на страната, от правомощията на институцията и амбициите за бъдещето.

„В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишваане на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление. Посочих и основните проблеми пред българската държавност - липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати. Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия с държава“, коментира Радев.  

Президентът посочи още, че има високи амбиции за България: „Ние можем и трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава“.

Радев отбеляза, че страната има нужда от дългосрочни решения и реформи, а най-важният залог за бъдещия ни успех била инвестицията в хората. И уточни, че в рамките на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателна и изъплнителната власт и парламентарно представените партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

„Ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място - възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100% машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите. Ше продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен прироитет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация“, каза още президентът Румен Радев.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ