Радев: Българите имат право да знаят истинското състояние на страната

Радев: Българите имат право да знаят истинското състояние на страната

Радев: Българите имат право да знаят истинското състояние на страната

Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица. Това заяви президентът Румен Радев при представянето днес в Резиденция "Бояна" на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава. Представянето е в присъствието на членовете на съвета, секретари и съветници на държавния глава. 

Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят, каза президентът Радев. И вчера отново заяви, че в последните три години България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата, посочи Радев, като добави, че председателят на Стратегическия съвет проф.Александър Маринов ще даде повече подробности.

Стратегическият съвет днес ще представи първия етап - анализ на ситуацията в страната, допълни Радев. Ясна и детайлна картина на това състояние е необходима, защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да ги осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето, отбеляза президентът. Той коментира, че "наследството на катастрофиралата автокрация" е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.

"Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори", заяви Радев

От думите му стана ясно още, че документът ще бъде представен на три етапа: първо - анализ на състоянието в държавата; второ - идентифициране на причините за него и трето - формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. 

Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина, да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция, поясни президентът.

"Резултатите от дейностите на Съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията. Когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт", заяви по време на представянето Румен Радев. 

И добави: "Министър-председателят така и не успя да излезе от създадения от него илюзионен свят и вчера отново заяви, че България три години е била начело в статистиката за най-развиващите се страни, коментира още държавният глава по повод изказването на премиера на вчерашната конференция на ГЕРБ".

"Практиката познава разнообразни стратегии, но това множество трябва да има солидна основа, цялостна, ценностна обоснована държавническа стратегия, която обхваща системното обществено развитие на страната за дългосрочен период. Тя осмисля съществуването и бъдещето на нацията като изхожда от базисно ценностни предпоставки. Държавнически стратегии се създават сравнително рядко в опасни или преломни за нациите и държавите исторически моменти, когато стандартните политически и управленски решения не работят. Ефектът от тези стратегии е голям. Толкова голям, че след прилагането им се говори за чудеса, каза проф. Маринов. Всички държавнически стратегии са довели до решителен напредък там и тогава, където и когато такъв е изглеждал невъзможен. Държавническата стратегия задава смисъл, дава отговор на въпроса защо правим нещата, а не разпределя ресурси и задачи. Тя обуславя разработването и прилагането на оперативни стратегии - например мандат на правителствена програма или програма за развитие на даден сектор", заяви от своя страна проф. Александър Маринов.

По думите му, такава стратегия не се изработва изведнъж. "Най-важното в нашия подход е, че стратегията започва, а не завършва с написването на проекта. От тук започва важната част - диалогът с обществото", допълни проф. Маринов.

В края на представянето Румен Радев подчерта още веднъж важността на открития диалог с българските граждани. "Защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и активната воля. Призовавам всички сънародници у нас и зад граница за активност, за ясна гражданска позиция, идеи и предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние", каза президентът.

Стратегическият съвет заедно с партньорите откриват няколко канала за обществено обсъждане.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ