Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание

Разговор за конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията тази вечер, в което коментира предложенията на премиера Бойко Борисов от по-рано днес - управляващите да инициират свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията.

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, напомни Радев. И обяви, че доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.

Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от оставки, категоричен бе държавният глава.

Той определи изявлението на Борисов и предложенията му като "пренебрежение към конституцията". Борисов няма право да иска свикване на Велико народно събрание, защото точно според Конституцията, чл. 159 правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината от депутатите и на президента, не на премиера, заяви Радев. След това зададе няколко ретирочни въпроса и сам отговори на всеки от тях:

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промяна в конституцията? Отговорът е: Не.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е: Не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е: Не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е: Не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е: Не.

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е: Не.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ