Радев възмутен от сделката за ЧЕЗ

Радев възмутен от сделката за ЧЕЗ

Радев възмутен от сделката за ЧЕЗ

По закон ЧЕЗ е част от националната и европейската критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават, коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

„Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив - генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството”, каза Радев.

„И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият, коментира президентът и добави въпроса дали фирмата има политическа гаранция. По думите му правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. Всички чакаме отговори”, добави президентът.

Попитан какви са правомощията му, които може да упражни, за да има повече яснота по тези въпроси, Румен Радев посочи, че се среща с отговорни институции, имащи отношение по въпроса, въпреки че по закон те имат отношение постфактум. Днес президентът ще разговаря и с председателя на Комисията за финансов надзор, а вече е имал разговор и с ДАНС.

В момента събирам информация и ще преценя, отговори държавният глава на въпрос смята ли да свика Консултативния съвет за национална сигурност, след като темата я засяга пряко. Радев добави, че всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. „Говорим за електропреносна система и действия по нея”, добави той.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре сделката, щом тя буди толкова въпроси, президентът коментира, че за съжаление държавата се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества. Попитан кой може да се намеси при такава сделка, Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички тези агенции и служби са към него.

„Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции”, коментира държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му от ДАНС работят по въпроса и им е необходимо време. „Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици”, коментира държавният глава.

По думите му проверката постфактум вече няма голямо отражение върху сключването на сделката, която на практика е сключена.

Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени, дали е въпрос на липса на компетенция, на липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини, каза Румен Радев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ