Раздор в управляваща коалиция в Германия заради мигрантската политика

Раздор в управляваща коалиция в Германия заради мигрантската политика

Раздор в управляваща коалиция в Германия заради мигрантската политика

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитва да намери компромис по мигрантската политика с баварските си партньори за избягване на криза в управляващата коалиция само три месеца след идването на власт на правителството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На карта е поставена собствената й власт и вероятно и бъдещето на съюза й с баварските консерватори и социалдемократите в момент, когато разделенията в Европа достигат върхова точка заради кораба с африкански мигранти, който Италия и Малта отказаха да приемат.

Конфронтацията с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и неговия баварски Християнсоциален съюз (ХСС) е заради неговия "всеобхватен план за миграцията" - документ, в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди трудните избори в Бавария през октомври.

Снощното тричасово "кризисно заседание" на ръководствата на двете партии, които имат обща парламентарна група, е завършило малко преди полунощ без намиране на решение, съобщи в. "Билд", цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това, в разрез с обичайната практика, парламентарните групи на ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел тази сутрин заседаваха отделно, а вътрешнополитическата обстановка в ХДС е "изключително сложна", посочва ДПА.

Министър Зеехофер е заявил на заседанието на неговата партия, че е готов да скъса с Меркел по политиката за даване на убежище и да продължи с реформите самостоятелно, предаде ДПА.

Зеехофер е казал, че няма да подкрепи застъпваните от канцлерката общоевропейски правила по миграцията, ако двамата не постигнат споразумение как да се процедира с търсещите убежище, които вече са на германската граница.

Меркел няма желание да предложи едностранни мерки, защото се опасява, че такъв ход ще подкопае солидарността в ЕС по въпроса.

Според източници, на които се позовава Ройтерс, депутати от ХДС са се съгласили да подкрепят компромисно предложение на Меркел, но не е ясно дали това задълбочава кризата или е стъпка към възможно договаряне.

Меркел се противопоставя на тази част от плана, която позволява на германските власти да отказват на мигранти на границата на ФРГ, ако те вече са регистрирани в други южноевропейски държави от ЕС.

Такъв ход би бил пълен обрат на нейната политика на отворени врати от 2015 г. насам, която вече е с ограничен мащаб. Меркел изтъква, че ако Германия постъпи така, същото ще направят и другите държави в общността, затова общоевропейско решение е най-добрият подход. Канцлерката предлага мигрантите, получили отказ във ФРГ, да бъдат връщани на границата й.

Меркел се опитва да печели време до срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни, където ще се договорят двустранни и тристранни споразумения с отделните държави, в които мигрантите са получили първа регистрация, но от които те заминават за Германия.

Днес партията на Меркел разпространи изявление, че вероятно решението по въпроса е близо и подкрепи компромисно предложение - хората, на които е било отказано убежище във ФРГ, да бъдат връщани, ако се опитат отново да преминат границата. Засега няма реакция на това предложение от ХСС, предаде ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ