нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разследване в Сената на Бразилия препоръчва 13 обвинения срещу президента

Getty Images

Сенатор, който води разследване за справянето на Бразилия с пандемията от COVID-19, препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде обвинен в убийство за предполагаеми грешки, които довели до смъртта на хиляди, предаде „Ройтерс“.

Държавният глава вече отхвърли разследването като политически мотивирано и е малко вероятно той да бъде изправен пред съда по подобни обвинения, които, за да станат факт, ще трябва да бъдат повдигнати от главния прокурор, който самият Болсонаро е назначил.

Докладът от почти 1200 страници е подготвен от опозиционния сенатор Ренан Калейрос и комисия в Сената, която провежда разследването. Твърди се, че Болсонаро е отхвърлил ранните възможности правителството да получи ваксини, забавяйки кампанията за имунизация на Бразилия, а това е струвало близо 95 хил. живота.

В документите се казва, че президентът се ръководи от „неоснователно вярване в теорията за стадния имунитет чрез естествена инфекция и съществуващо лечение“.

Докладът предстои да бъде гласуван от комисията на Сената, но може да бъде изменен или да му бъде наложено вето. Предвижда се гласуването да се проведе следващата седмица.

Вчера Болсонаро заяви пред свои привърженици, че разследването е „шега“ и не се притеснява от него.

В Бразилия починалите от COVID-19 са над 600 хил., което поставя страната на второ място в света след САЩ по брой жертви на пандемията.

Докладът препоръчва срещу Болсонаро да бъдат повдигнати 13 наказателни обвинения, включително за геноцид срещу коренното население на южноамериканската държава.

още от Политика