Разводът на патриотите подпечатан. Сидеров стана независим депутат

Разводът на патриотите подпечатан. Сидеров стана независим депутат

Разводът на патриотите подпечатан. Сидеров стана независим депутат

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров и депутатите му - Павел Шопов и Десислав Чуколов са изключени от парламентарната група на “Обединени патриоти”. Това съобщи днес от трибуната на Народното събрание председателят Цвета Караянчева, предаде „24 часа”.

С тези промени Сидеров, Шопов и Чуколов стават независими депутати в 44-ото Народно събрание.

В четвъртък на пресконференция партньорите им от НФСБ и ВМРО обявиха, че ги изключват от групата. Мотивите са, че те системно не ходели на работа, бойкотирали заседанията на коалиционния съвет, като така спъвали работата на коалицията и освен това водели кампания срещу партньорите си, което се видяло и по време на европейските избори.

“Коалиция “Обединени патриоти” съществува. Тя държи на подписите под споразумението за управление. Г-н Сидеров вече не е част от това обединение. Той, ако иска, да подписва отделни договори с ГЕРБ”.

Това каза пред журналисти днес съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов

Чашата на търпимост сред патриотите преля в средата на юли, когато Волен Сидеров бешпе свален от председателското място на „Обединени патриоти” с мотивите, че не си върши работата.

Напрежение сред националистите винаги е имало, но някак си намираха компромис…до днес. Волен Сидеров и Валери Симеонов са в доста обтегнати взаимоотношения –  още преди сформирането на „Обединени патриоти”. През 2018 г. позабравените различия отново излязоха на преден план. Двамата си размениха многократно остри реплики. През юли лидерът на Атака заяви, че Симеонов не изпълнява предизборните обещания. Конкретен повод за думите му стана законопроекта на вицепремиера за ограничаване шума в курортите. „Ако не може да се справя с това, да признава и ще бъде честно от негова страна, и ще търсим друг човек, който може да се справя”, каза тогава Сидеров.

В отговор НФСБ  заяви, че не възприемат лидера на „Атака” като председател на парламентарната група Обединени патриоти и поискаха неговата оставка.

Напрежението в коалицията се нажежи още повече в началото на есента, когато Симеонов избухна срещу майките на деца с увреждания,  наричайки ги „група кресливи жени” с „уж болни деца”. Последваха обвинения за злоупотреби към вицепремиера в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), което вбеси Сидеров, който официално поиска оставката на Симеонов.

В началото на 2019 г. Сидеров намекна за развод сред Патриотите. Повод за думите му стана решението на НФСБ и ВМРО да се явят самостоятелно на евроизборите. "Който ще работи, да работи от коалицията! Няма да се опитвам повече да се правя на помирител. Писна ми, губи ми времето, къса ми нервите и е безсмислено”, избухна тогава вицепремиерът Каракачанов и определи коалицията като „хлабава”.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ