Реакциите след премахването на палатковите блокади (обзор)

Реакциите след премахването на палатковите блокади (обзор)

Реакциите след премахването на палатковите блокади (обзор)

Дали протестите ще се радикализират сред премахването на блокадите от палаткови лагери на възлови кръстовища в София и на още няколко места в страната е въпросът, който е на фокус днес сред политическите наблюдатели и анализатори. След акцията тази нощ, СДВР обясни, че е действала с превантивна цел след натрупване на стотици сигнали срещу затруднения трафик в столицата и за предотвратяване на граждански сблъсъци. Част от задържаните тази нощ в София при акцията за освобождаване на кръстовищата вече призоваха за незабавно, повторно затваряне на ключови точки в столицата. Полицията от своя страна бе категорична, че няма да допусне нови блокади. Операцията от тази нощ предизвика бум от реакции в обществото, едни в покрепа, други против действията на органите на реда. 

Работодатели и синдикати 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи премахването на блокадите в София. В писмо до премиера Борисов от КРИБ благодарят за бързата реакция, след като на 4 август са писали до вицепремиера Томислав Дончев, до здравния и до социалния министър. Тогава регионалните организации на КРИБ в страната настояха за ред, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик, което да гарантира нормалната стопанска дейност. "Блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19", смятат от КРИБ. И молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта, както и за спазване на строги противоепидемични мерки като се оказва контрол върху изпълнението на заповедта.

Съюзът за стопанска инициатива, защитаваща интересите на микро, малкия и средния бизнес в страната, подкрепи възстановяването на движението в големите градове. Според членуващите в съюза е от изключителна важност осигуряването на нормални условия за функционирането на бизнеса и за възстановяването му от кризата с COVID-19, включително осигуряване на нормалното движение и логистичното му обезпечаване в големите градове. "Зачитайки конституционно гарантираното право на всеки гражданин да изразява своето мнение и неговата най-ярката еманация - правото на мирни сбрания и манифестации, ние смятаме, че тези действия не следва да водят до съществено накърняване на правата и законните интереси на останалите граждани и на възможността на бизнеса да обезпечава логистично дейността си", казват още от Съюза за стопанска инициатива. 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха позицията си, че всеки има право на протест, стига да е в рамките на закона. "Няма как да подкрепим блокади, които пречат на свободното придвижване на хора и на българския бизнес", пише в тяхната позиция.  

"Като работодатели и граждани, ние реално усетихме последствията от затрудненото движение в София и други големи градове на страната. Това рефлектира директно върху много хора, както и върху бизнес средата у нас. Елементарният пример, който ние видяхме в ежедневието си бяха множеството отменени резервации в ситуация, в която и без това сме изправени на ръба на оцеляването", твърдят те.

От КНСБ също излязоха с позиция, като заявиха, че демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. "Заставаме зад всеки, който по този начин иска да отстоява исканията си в социално-икономическата област, да изразява своите позиции и възгледи. В същото време провеждането на протестни действия не трябва да нарушава свободата и конституционните права на всички останали граждани, които имат своите причини да не участват в тях", обясниха от синдиката и апелираха за спазване на законите при провеждане на протестни действия, за да се гарантират здравето и безопасността на участниците и на всички останали граждани. 

Политиците 

Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната беше подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък, заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

„Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение. Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война”, добави той, но отказа да съобщи кой е предложил премахването на палатките.

Като хулигански действия определи Симеонов полетелите яйца и домати по сградата на НФСБ. „Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така”, каза още той. 

"Редно е да благодарим на съвестните полицаи, които професионално и без напрежение върнаха реда в градовете. Това искаха и милиони българи - никой да не нарушава конституционното им право на свободно движение. МВР се вслуша и в призива на "Воля" отпреди седмица да въдвори ред, и в гласа на българите". Това заявява лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки по повод премахнатите блокади в центъра на София. Той заяви, че подкрепя правото на хората да протестират и да изразяват свободно гражданската си позиция, но беше категоричен: "Тези протести бяха опорочени". "Лично присъствах на сценка как двама протестиращи си правеха селфи на фона на стотиците задръстени коли в София и коментираха с цинични думи, че са "прецакали" софиянци - не президента, не премиера, нито Народното събрание, срещу които уж протестират, а сънародниците си", посочва Веселин Марешки и попита това ли е смисълът на един политически протест.

Според лидера на "Да, България" Христо Иванов премахването на палатковите лагери е в противоречие с Конституцията. Във видео коментар, публикуван в личния му профил във фейсбук той заяви, че полицейската операция е била планирана по нареждане от партиен орган, визирайки Коалиционния съвет, заседавал вчера при премиера Борисов. Един от участниците в него, Валери Симеонов съобщи, че решението за акцията е било взето именно на Коалиционния съвет. Валери Симеонов  не е част от изпълнителната власт, някаква тричленка е взела решение в резултат на което по тъмна доба е премахнат палатковия лагер на Орлов мост, въпреки, че такива действия трябва да се извършват през деня, коментира Христо Иванов

Политолозите

Още е рано да се каже дали ще има радикализация на протеста (след среднощната акция срещу палатковите лагери), всички гледаме София, защото тя задава тона на протестите. Ако в София се стигне до изостряне на напрежението, предполагам, че то ще има отзвук и в останалите части от страната, коментира пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

"Ако в останалите части от страната има отделни акции на конфронтация с органите на реда, те предполагам, че няма да задържат задълго по-високия градус на напрежението на протеста като цяло", посочи той.

Според доц. Стойчев ключов момент е каква ще бъде позицията на "Демократична България", тъй като от нея ще зависи развръзката оттук насетне – дали ще има по-радикални действия или не. "Иначе т.нар. "Отровно трио", Мая Манолова, хората по площадите не смятам, че могат да формират критична маса, която сама да износи по-радикален протест", отбеляза още той.

На свой ред в предаването "Хоризонт за вас" политологът Страхил Делийски изтъкна, че евентуална радикализация на протестите зависи от това какво ще се случи във вътрешно организационен план в протеста и от това – какво ще прави властта. 

"Съгласен съм, че всеки един протест трябва да поеме някаква организационна линия, но да не забравяме, че протестите са израз на социално напрежение, недоволство, това не е политически субект, не можем да очакваме хората на протеста да се държат като политически субект. Струва ми се, че властта не разбира защо се случват тези протести. Те виждат тяхното развитие на равнището на формалното – нарушение на закона за движение по пътищата", изтъкна политологът и отбеляза, че в огромна част от българските стои усещането за нарушен обществен договор.

Като огромна политическа грешка определи премахването на палатковите лагери Деян Кюранов, доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение "Екогласност" и на СДС, който обаче се оттегли от политиката още през 1990 година. "У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен – на техните кукловоди", заяви той пред БНР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ