нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рекорден брой американци вече са гласували за президент

Getty Images

Рекорден брой американци вече са упражнили правото си на вот на изборите – над 22 млн. души са подали бюлетините с решението кой да бъде следващият президент на САЩ.

Към петък вечерта гласовете на избирателите представляват 16% от общия брой, подадени през 2016 година, въпреки че 8 щата все още не са калкулирали резултатите си, а гражданите имат още две седмици да гласуват. Това кара експертите да стигнат до заключението, че до 3 ноември може да бъдат събрани 150 млн. гласа, а процентът на избирателната активност да надмине нивата от които и да е избори от 1908 година насам, пише „Асошиейтид Прес“.

Според национална анкета на изданието The Economist 68% са гласували за демократа Джо Байдън срещу 29% за републиканеца Доналд Тръмп. Това обаче се дължи на факта, че сред привържениците на Демократическата партия има по-висока избирателна активност, което им дава тактическо предимство в последната фаза от кампанията, но не гарантира, че техният кандидат ще е следващият държавен глава.

Една от основните причини за високия предварителен вот е пандемията от новия коронавирус, заради която мнозина избраха да гласуват по пощата. Едва 18% от гласувалите до момента са подали бюлетините си в избирателни секции.

още от Политика