Републиканци и демократи реагират остро след пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки

Републиканци и демократи реагират остро след пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки

Републиканци и демократи реагират остро след пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки вчерашните изявления на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Републиканецът от Кентъки каза пред журналисти на Капитолия вчера: "Руснаците не са ни приятели". Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост, предаде Асошиейтед прес. Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата".

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин", добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, посочва АП.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. "Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки, съобщи АП. Коми написа в Туитър, че Путин е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна".

АП цитира Коми, който нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". "Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ