Ресторантьори излязоха на протест пред Министерския съвет

Ресторантьори излязоха на протест пред Министерския съвет

Ресторантьори излязоха на протест пред Министерския съвет

Собственици и персонал на затворени заведения излязоха на протест пред Министерския съвет с настояване да започнат работа от 1 февруари, а не както предвижда заповедта на здравния министър - от началото на март. Акцията е под мотото "Марш към свободата" и се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Сред основните им искания е и навременното получаване на помощите и компенсациите от държавата. От двете организации искат оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който, по думите им, води лична война със заведенията.

Дотук се стигна след поредица от срещи, последната от които се проведе вчера между представители на на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравния министър. На нея беше решено ресторантите да започнат работа на 1 март, а нощните заведения две седмици по-късно. Това обаче възмути две други организации в бранша - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които не участваха в преговорите. През Фейсбук те изразиха недоволството си, настояха разхлабването на мерките за този бизнес да стане от 1 февруари и категорично заявиха, че протест ще има. 

Браншът е дискриминиран и затова излиза на протест, обяви пред БНР председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов. "Единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо по каква причина оставаме затворени при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишение на заболеваемостта", заяви той. 

"Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на януари те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор. Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки един гражданин", посочи сутринта в ефира на Нова телевизия здравният министър.

Отговор последва и от премиера Бойко Борисов. Той се обърна към ресторантьорския бизнес по време на среща с кметове, на които държавата отпусна 5 млн. и 600 хиляди лева за преодоляване на бедствия. Според него показателите на България за брой заразени и настанени в интензивни отделения сега е най-добър. Борисов заяви, че не е логично сега всичко да бъде отворено, да се вдигне заболеваемостта и после отново държавата да затвори.

"Рискът е огромен и вие виждате, че България има най-добрите параметри, защото много майсторски по всеки един важен за пандемията момент ние го предотвратявяхме, както сега с бедствията и авариите. Нашите показатели до момента за брой заразени, починали и съответно в интензивните структури, е най-добър. И вместо да му се радваме, сега ще си търсим начин да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е? Защото отпускаме, отпускаме, отпускаме, докато параметрите са тези? Ясно го обясних, кой както иска така да го разбере, разбираме ги и тях. Затова социалното министерство толкова мерки за подкрепа, вчера ги броихме 2 млрд. плюс пенсионерите - над 3 млрд. Огромни пари, нека да кажат кое правителство е дало толкова пари целево", заяви премиерът Борисов. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ