Росен Плевнелиев: Светът се намира в „Студен мир“

Росен Плевнелиев: Светът се намира в „Студен мир“

Росен Плевнелиев: Светът се намира в „Студен мир“

Ние сме в нова фаза на развитие на света, която наричам „Студен мир“, това заяви пред БНТ президентът на Република България в периода 2012 г. - 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Тя е мир все още, защото великите сили, които за съжаление отново си играят на сфери на влияние, не искат все още пълномащабна война между самите тях. За това е мир. Но от друга гледна точка ние виждаме методите на конфронтация, хибридни войни, регионални конфликти ии дестабилизация навсякаде около нас. Тази нова фаза на развитие, в която България и ЕС се намират, е много по-опасна от времето на т. нар. „Студена Война“, коментира Плевнелиев.

По думите му САЩ и Европа са се отдръпнали от Близкия Изток, въпреки че случващото се в този регион определя бъдещето на ЕС.

„За съжаление ЕС действа по-скоро реактивно, отколкото проактивно. Кризите ни заливат една след друга“, казва бившият президент.

Според него договореното от руският държавен глава Владимир Путин и турския му колега Ердоган примирие няма да бъде трайно.

„Големият проблем не е, че двама по-скоро пропагандно, се договарят. За нас голямата драма е, че институциите на международния правов ред не сработват. Основната, към която трябва да се насочим, е Съветът за сигурност на Обединените нации. Там вече осма година не се случва нищо. Там генералният секретар на ООН, година след година, посочва как кризите се множат. Всяка година отбелязваме рекорден брой бежанци, кризи, конфликти и противопоставяне, но институцията за глобален ред и сигурност не сработва.“, казва Плевнелиев.

На този фон според бившият президент България стои доста добре в сравнение с миналото.

„Днес България е проактивна. Това се оценява от целия ЕС и особено от нашите съседи Гърция и Турция, които виждат Бъглгария като естествен мост и голям приятел. България дава идеи и помага. Ако виждаме, че на гръцката граница е пълно с мигранти, а на българската няма никой, това означава, че външната ни политика е сработила“, коментира той.

Плевнелиев подчертава, че ЕС трябва да положи усилия за едно ново всеобхватно споразумение с Турция за мигрантите.

„ЕС трябва да каже ясно и категорично на всички по света, че незаконната и нелегална миграция не е добре дошла. Всички икономически мигранти, които имат право да търсят по-добър живот, не са добре дошли, защото ЕС не може да си го позволи. Ако ние отворим границите на ЕС за подобен тип миграция, единственият резултат ще бъде, че ационал-популистите в Европа ще вземат властта и тогава нашата демокрация и икономика ще останат в историята“, казва той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ