Затвори

Изцяло нов закон за движение по пътищата ще бъде обявен до края на годината

Снимка: Shutterstock

„До края на годината ще има нов закон за движение по пътищата. Той трябва да бъде приет до края на мандата на този парламент“. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков на обществена дискусия днес, организирана от в. "24 часа".

По думите му, целта на новия закон е да се намалят инцидентите с фатален изход.

„Десет институции отговарят за пътната безопасност. В момента всяка една от тях спира дотам, където са нейните правомощия. Злободневието в момента убива действието. Налагаме матрици на дебата, които убиват същественото. Имаме нужда от нов закон за движение по пътищата. Той ще бъде приет с ясното съзнание, че държавата трябва да наложи коректив на различните интереси – на бизнеса, на браншовите организации. Ние с нашите спорове в момента объркваме обществото каква е целта ни. А тя е да няма катастрофи, които водят до тежки наранявания и смърт. Разсъждаваме дали да подобряваме обучението, инфраструктурата, техническото състояние на автомобилите“, каза още транспортният министър.

Проверка на „24 часа“ показва, че в сегашния закон за движение по пътищата, който е приет през 1999 г., са извършени 75 поправки. 

още по темата
още от България