Матева: В една СИК има разминаване в резултатите между контролните разписки и машинния вот

Матева: В една СИК има разминаване в резултатите между контролните разписки и машинния вот

Матева: В една СИК има разминаване в резултатите между контролните разписки и машинния вот

Все още не е направен анализ на изборните протоколи и преброените контролни разписки дори на преброяването от първия тур, тъй като нямахме време. Това заяви пред bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

„Трябваше да отчетем резултата от избора за президент и вицепрезидент, да бъдат определени кандидатпрезидентските двойки, които отидоха на балотаж, да отчетем резултатите от избора за парламент, да организираме новия избор. След като свършим още малко работа, която имаме при прибиране на изборните книжа извън страната, ще направим анализа“, обясни тя.

„За момента имаме подаден сигнал за разминаване в отчитането на резултатите от преброяването на контролните разписки и машинното гласуване от една секционна комисия. Самата комисия, когато е извършила контролното преброяване, е преброила толкова контролни разписки, колкото показва и машинното гласуване, но при разпределението по партии и коалиции са по-малко. Ще изискаме всички контролни разписки при нас, но изчакваме да мине срока за оспорване на изборните резултати“, допълни говорителят на ЦИК.

По думите й няма да се установи сериозно разминаване, като тя подозира, че става въпрос за човешка грешка.

Все още от няколко държави се прибират машините за гласуване. Те ще се съхраняват на склад. Матева, обясни, че смарткартите, които мистериозно „изчезнаха“ в Бургас, са били в секцията, но са намерени чак вечерта. Върнати са на ЦИК.

„Надявам се следващият път секционните избирателни комисии да бъдат по-подготвени“, заяви тя.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ