Ройтерс праща Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Ройтерс праща Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Ройтерс праща Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. Това пише "Ройтерс" по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ.

Лагард обяви снощи, че от 12 септември напуска Фонда, за да улесни избора на неин наследник на поста.

Французойката публикува изявлението си малко преди Европейският парламент да одобри Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията. Германката получи 383 гласа при необходими най-малко 374.

Очаква се Лагард да оглави Европейската централна банка от 1 ноември, предаде БНР.

Сред водещите кандидати за ръководител на МВФ - пост, който традиционно се заема от европеец, са още гуверньорът на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни, бившият председседател на еврогрупата и финансов министър на Холандия - Йерун Дийселблум, и гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен.

САЩ държат ефективно вето над водещите решения на МВФ с 16,52% дял от гласовете, отбелязва още Ройтерс. 

От създаването си в края на Втората световна война, Международният валутен фонд е управляван от европеец, а неговата сестринска институция, Световната банка, е ръководена от американец. Анализатори твърдят, че тази дуална схема на разпределение вероятно ще продължи след като номинацията на американския президент Доналд Тръмп - Дейвид Малпас, за шеф на Световната банка бе одобрена през април с европейска подкрепа. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ