Румен Радев поднови поканата си към Путин да посети България

Румен Радев поднови поканата си към Путин да посети България

Румен Радев поднови поканата си към Путин да посети България

Президентът Румен Радев е подновил поканата си към руския си колега Владимир Путин да посети България в годината, в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България и от Руско-турската освободителна война. Това обяви самият Радев на съвместните изявления с руския президент след срещата им днес в Сочи, предаде БТА.

Радев определи като основна цел на посещението си възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво и на доверието. Той допълни, че знае, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия - от друга, в условията на санкции и ограничителни режими, както и след "недалновидно политическо говорене в последните години". Въпреки това мога да кажа, че тази първа решителна крачка е направена, заяви Румен Радев. С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции, каза Радев и добави, че има огромен потенциал в най-различни сфери и на икономиката, и на търговията, на енергетиката, на туризма, културата, образованието и науката, транспорта. Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс и на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се вече за възобновяване на някои от спрените преди проекти, каза Радев. Той коментира това като признак и на реализъм и отговорно поведение, от което двете страни имат нужда.

Радев отново заяви, че очаква от тук нататък положителният импулс от днешната среща да бъде използван от двете правителства, и отбеляза, че се очаква скоро и посещението на премиера Борисов в Русия. Радев изрази надежда, че ще бъдат обсъдени конкретни теми за сътрудничество, най-вече 16-ата сесия на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 На днешната среща са били обсъдени и важни въпроси от международната сигурност. Радев е уверил руския си колега, че България има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, "защото никой няма нужда от връщането на времето на Студената война - най-малко Европа и Русия". Българският президент обобщи, че очаква положително развитие във всички области. По думите му остават и проблеми, по които тепърва още имаме какво да си кажем, има какво да се работи по тях до постигане на взаимноприемливо решение.
Смятам, че посещението на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения, каза президентът Путин. Той отбеляза, че президентът Радев е дошъл на посещение по покана на руската страна в рамките на събитията, свързани със 140-ата годишнина от Освобождението на българския народ от османско иго и края на освободителната война. Това е знаково събитие както за България, така и за Русия, каза Путин. В хода на разговора, който беше достатъчно подробен, информирах президента Радев за нашите приоритети по двустранните отношения и по подхода на Русия към международни проблеми и въпроси, посочи руският държавен глава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ