Радев: Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само със съдебната власт

Радев: Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само със съдебната власт

Радев: Отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само със съдебната власт

Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизията на съдебната власт за отговорна прокуратура, а и с разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за човешките права. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията след като по-рано положи клетва в парламента с вицепрезидентът Илияна Йотова за официалното си встъпване във втория мандат.

Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините, посочи още Радев. В словото си той изброи няколко основни приоритета на новия си мандат около които да бъде постигнат консенсус между политиците.

В началото на тържественото заседание на Народното събрание Радев и Йотова се заклеха от парламентарната трибуна да спазват Конституцията и законите на страната. 

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!", казаха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Р България и този на ЕС. Двамата ще встъпят официално в длъжност на 22 януари. 

В началото на тържествената церемония бе изчетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

"Преди 5 години ми поверихте задачата да работя за единение на вековната ни държава. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат първите ми думи са за признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше", се обърна към народа и Народното събрание държавният глава.

Според президента, гражданският бунт през 2020 г. срещу "мафиотизацията на властта" е извадил факти и процеси, които тя е премълчавала. Докато той изричаше тези думи от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", отвърна държавният глава.

[[{"fid":"387238","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":390,"width":599,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Кадър от БНТ

"Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите. Срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница", отчете Радев.   

Държавният глава посочи, че очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията й отрежда. "Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа", заяви Радев.
 
Като предизвикателства пред обществото през следващите години той определи връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото социално разслоение. "Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията", каза от парламентарната трибуна президентът.
 
"Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим. Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество", подчерта държавният глава и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона.

"Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция", подчерта Радев и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.
 
Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Според Радев укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес.

"Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация", апелира държавният глава. 

[[{"fid":"387239","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":312,"width":580,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Снимка: Кадър от БНТ 

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. Друг консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. Радев призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.
 
В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Той настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.
 
Той заяви, че дневният ред на правителството и парламента вече е "обсебен" от справянето с каскада от кризи и техните социални, икономически и политически последици. "Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", каза още в обръщението си към народа президентът. 

Румен Радев посочи като основна задача на държавната политика гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите. "Затова и развитието на въоръжените сили винаги е било основен приоритет в ролята ми на върховен главнокомандващ", допълни президентът. Той посочи необходимостта от общо разбиране, че ангажиментът на държавното ръководство към отбраната не се изчерпва с големите проекти за модернизация. "При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии", допълни той.

Президентът отбеляза, че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес. Радев отбеляза консенсуса в обществото ни за европейската принадлежност на България и отбеляза, че гласът на България трябва да отеква силно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическата автономност и сигурност. Държавният глава посочи, че в рамките на НАТО е призовал алиансът да търси механизми, за да не се превръща в съюз между производители и купувачи на отбранителни продукти, а да се утвърждава като съюз между партньори, които заедно развиват отбранителни способности чрез интеграция на научно-изследователската дейност и съвместно производство. 

"Външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън", каза държавният глава и открои като пример отношенията на страната ни с Република Северна Македония. "Предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен. Той обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало. Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми", посочи президентът. 

Държавният глава посочи, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със САЩ, възстановен е диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване, отношенията ни с Китай са издигнати на ниво стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица държави отвъд европейското пространство.

"От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки възможен повод за разширяване на българското културно пространство и за отстояване на нашите достижения", каза още президентът и допълни, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите посегателства върху българската култура и история.  

Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента /2002-2012/ Георги Първанов. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември 2021 г. срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева. 

На церемонията присъстваха министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание. 

След церемонията в парламента, в 11.00 часа, Негово светейшество патриарх Неофит ще посрещне в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президента Радев и вицепрезидента Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ