Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за Европейския парламент

Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за Европейския парламент

Румен Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за Европейския парламент

Българската конституция ясно определя индивидуалните права и свободи, всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на Иво Христов, което аз уважавам. Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново преди участието си в тържественото заседание на Конституционния съд. Коментарът на държавния глава е по повод кандидатирането на началника на кабинета му Иво Христов за евродепутат от листата на БСП, предаде БТА
Румен Радев посочи, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите. Не съм снемал доверието си от г-н Христов, каза президентът в отговор на въпрос дали включването му в листата на БСП за евроизборите не е оценка за работата му. Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да прави своя избор, каза Радев.
"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи държавният глава.
"Всички знаем, че бъдещето на България е да бъде все по-пълно интегрирана в една обединена и силна Европа. За да можем да бъдем пълноценно интегрирани, ни трябват компетентни и свободомислещи хора, хора с капацитет, които не само да отстояват нашия интерес, а които да мислят и да работят тази Европа да става по-единна и по-просперираща", допълни Радев. 
Държавният глава коментира и събитията в Габрово. Според него гневът на хората е разбираем. "В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол", отбеляза Румен Радев. "Основният проблем е в беззаконието. Това е всеобщ проблем за държавата", каза той. Според него за решаването на проблема са нужни два паралелни подхода. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност, каза президентът. По думите му социалните причини се коренят в ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувството за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим, каза още Румен Радев. 
Президентът поздрави гражданите на Велико Търново с обявяването на града за историческа и духовна столица на България. Той приветства всички българи с "утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция". Държавният глава пожела на народните представители и на конституционните съдии здраве, енергия и чувство за отговорност. "Да припомня и някои от най-важните завети на хората, които създадоха Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет - а именно, законите да се правят от народа и за народа", отбеляза Радев. Той пожела на депутатите да не забравят тези завети, да се ръководят от тях, "за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменени от Конституционния съд".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ