Румъния била виновна, че се бави приемането на България в Шенген

Румъния била виновна, че се бави приемането на  България в Шенген

Румъния била виновна, че се бави приемането на България в Шенген

Отношението ни с Турция за охрана на общата граница е отлично, много добро. И то по оценка на Фронтекс, на европейски депутати, които са били на границата ни. Те установяват с изненада, че има нулев натиск, 84% по-нисък спрямо миналата година. У нас има около 3000-4000 имигранти. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред БНТ тази сутрин.

Две-три държави имат притеснения за членството ни в Шенген. Постоянно трябва да информираме, да ги успокояваме и убеждаваме. Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по един-двама през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия, коментира още Радев.

Цялата граница с Турция е с ограда, а сега текат дебати как да бъде поддържана. Където видим просека, ние го поправяме веднага. Това обаче не е наш ангажимент, коментира министърът. По думите му тези съоръжения са грижа на областните управители.

Според него съществуващото видеонаблюдение се поддържа и работи. Закупува се и автомобилна техника. Това е действителната охрана. Който премине, бързо го хващаме, каза министърът.

Виновник за забавянето и приемането на България в Шенген е политическата ситуация в Румъния. София е постигнала голям напредък, но Букурещ има отстъпление в справянето с корупцията, което пречи и на двете държави да станат част от Шенген, коментира също пред БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП.

Необходим е напредък в Румъния, за да се приемат и двете страни в Шенген. Възможно е двете страни да се разделят, но това означава Шенгенска граница между тях и би било по-разумно, ако двете вървят заедно към Шенген, обясни Вебер. Валентин Радев също заяви, че разделянето на двете страни не би било полезно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ