Русия иска Тръмп да остане президент, a Китай и Иран подкрепят Байдън

Русия иска Тръмп да остане президент, a Китай и Иран подкрепят Байдън

Русия иска Тръмп да остане президент, a Китай и Иран подкрепят Байдън

Русия опитва да подкопае репутацията на кандидата на демократите за президент на САЩ Джо Байдън, докато Китай и Иран са против преизбирането на Доналд Тръмп. Това зяави Уилям Еванина, директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност, цитиран от Си Ен Би Си.

„Макар че много чуждестранни страни имат различни възгледи за това кой трябва да бъде в Белия дом, ние сме фокусирани основно върху дейностите на Китай, Русия и Иран“, коментира Еванина, като

Според него тези държави ще продължат да използват прикрити и явни мерки за въздействие в опитите си да променят нагласите на електора, да изместят политиките на САЩ, да засилят раздора в страната и да подкопаят вярата на американския народ в демократичния процес преди изборите на 3 ноември.

„Изборите ни трябва да бъдат наши собствени. Чуждестранните усилия да ни повлияят и да се намесят в изборния процес са пряка заплаха за нашата демокрация“, добавя той.

По време на пресконференция вчера Доналд Тръмп коментира заключенията на разузнавателните служби.

„Може би“, отговори американският президент на въпрос дали вярва на заключението, че Москва опитва да се намеси в президентските избори и че действа срещу Байдън.

„Мисля, че аз съм последния човек, който Русия иска да види на поста“, побърза да добави той.

След като репортер отбеляза, че заключенията на службите противоречат на неговите твърдения, Тръмп заяви, че „не му пука какво казват другите“.

„Никой здравомислещ не би казал, че Русия иска да спечеля изборите“, коментира Тръмп, като добави, че ще разгледа разузнавателни доклад отблизо.

Заключенията на службите съвпадат с отношението на Тръмп и Байдън към трите страни. От началото на пандемията от коронавирус Тръмп не е спирал с атаките си срещу Китай, обвинявайки Пекин за разпространението на заразата. Тази седмица той също така подписа два указа, с които забранява транзакциите в САЩ с китайските технологични фирми Tencent и ByteDance след 45 дни. Това на практика блокира приложенията WeChat и TikTok в страната.

Администрацията на Тръмп също така редовно заклеймява действията на Иран в Близкия изток и налага икономически санкции на страната.

Байдън, от друга страна, атакува Тръмп за това, че не отделя внимание на руските действия срещу САЩ.

Според Еванина Китай иска Тръмп да изгуби изборите, тъй като го смята за „непредвидим“.

„Пекин разширява усилията си да повлияе на политическата среда в САЩ преди изборите през ноември, налагайки натиск върху политически фигури, които смята за вредни за интересите на Китай.“, казва той.

Според него Москва „използва редица мерки, за да очерня преди всичко" Байдън, който е бивш вицепрезидент на САЩ и който е считан за част от анти-руските политически кръгове. „Руски представители разпространяват твърдения за корупция в опит да подкопаят кандидатурата на Байдън“

„Някои свързани с Кремъл лица също така се стремят да подпомагат кандидатурата на президента Тръмп в социалните мрежи и по руската телевизия", казва още Еванина.

По думите му Иран опитва да навреди на демократичните институции в САЩ, да отслаби позициите на Тръмп и да засили разединението в страната преди изборите през 2020 г.

„Мотивацията на Техеран за тези дейности идва отчасти от идеята, че преизбирането на Тръмп ще доведе до удължаване на американския натиск върху Иран и опитите за смяна на режима“, казва Еванина.

Кампанията на Тръмп използва доклада на разузнавателните служби като причина за нова атака срещу байдън.

„Не се нуждаем и не искаме чужда намеса. Президентът Тръмп ще победи Джо Байдън честно и открито“, коментира говорителят на кампанията на Тръмп – Тим Мърто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ