Русия изгони 23-ма британски дипломати

Русия изгони 23-ма британски дипломати

Русия изгони 23-ма британски дипломати

Русия обяви за персона нон грата 23-ма британски дипломати, които трябва да напуснат страната в срок от една седмица. Закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, предаде ТАСС.
 
В петък посланик Лори Бростоу е бил извикан в руското външно министерство, което го е информирало за мерките на Москва в отговор на изгонването на 23-ма руски дипломати от Лондон.

Кремъл обяснява спирането на дейността на Британския съвет с „неурегулирания му статус“.

Британската страна била също така предупредена, че ако предприеме следващи действия от „неприятелски характер“ по отношения на Русия, Москва се запазва правото да вземе ответни мерки.

Британският премиер Тереза Мей реши да експулсира от Великобритания 23-ма руски дипломати, необявили връзките си с руските спецслужби, след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу семейство Скрипал с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз.

Москва категорично отрича да е замесена, но случаят странно съвпадна с президентските избори в Русия и пропагандата за повишаване на избирателната активност.

Днес в Русия е ден на тишина – ден за размисъл, преди гласуването утре и предизвестения четвърти мандат на Владимир Путин.

Британският съвет, който работи в сферата на образованието и културата, имаше офис в Москва от 1992 г., а по-късно откри филиали в още няколко града. След няколко промени в руското законодателство, от 1 януари 2008 г. бяха закрити всички офиси на Британския съвет, освен централния в Москва, като „несъответстващи на руското законодателство“. Изострянето на дипломатическите отношения даде повод на Кремъл да изгони окончателно съвета от Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ