Русия ще предложи европейски пакт за сигурност

Русия ще предложи европейски пакт за сигурност

Русия ще предложи европейски пакт за сигурност

Москва скоро ще представи предложение за нов европейски пакт за сигурност, съобщи руският външен министър Сергей Лавров и отбеляза, че се надява това да спре разширяването на НАТО на изток, предаде „Ройтерс“.

Лавров говори на среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм преди разговорите си с държавния секретар на САЩ, Антъни Блинкън, които се очаква да се съсредоточат върху напрежението около Украйна.

През последните седмици НАТО, Щатите и украински представители многократно изразяваха опасения, че Русия скоро ще започне нова атака срещу Украйна – идея, която Москва отхвърли.

Тази седмица президентът Владимир Путин се оплака от западната военна помощ за Киев и това, което описа като разширяване на НАТО по-близо до границите на Русия. Той предупреди Алианса да не поставя системи за противоракетна отбрана в Украйна.

В реч пред ОССЕ Лавров посочи, че се надява предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност да бъдат внимателно обмислени.

„Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се разрушава, НАТО отказва конструктивно да разгледа нашите предложения за деескалация на напрежението и избягване на опасни инциденти“, каза външният министър пред ОССЕ. По думите му военната структура на НАТО „се приближава до границите на Русия“, докато „кошмарният сценарий за военна конфронтация се завръща“.

„Превръщането на съседните ни страни в плацдарм за конфронтация с Русия и разполагането на силите на НАТО в непосредствена близост до зони от стратегическо значение за нашата сигурност е категорично неприемливо“, поясни Лавров.

Според него доставките на западни оръжия за Украйна окуражават Киев да мисли, че може да реши териториалните си проблеми със сила. Оттам отрекоха да имат такива планове.

Освен това Москва се опасява, че в Европа може да се появят американски ракети със среден обсег.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ