Русия в погледа на НАТО

Русия в погледа на НАТО

Русия в погледа на НАТО

Руската тема присъстваше в повечето дискусии през първия ден от започналата в Брюксел среща на върха на НАТО, отбелязва "Комерсант".

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг уверяваше, че подходът към Русия остава без промяна, съчетавайки възпиране на Москва и същевременно - диалог с нея. Сега обаче май се налага да бъде възпиран и ключов съюзник от НАТО - САЩ, пише руският вестник.

Според него "служители от пакта и експерти в Брюксел не крият опасенията си, че на срещата си в Хелзинки с президента на Русия Владимир Путин на 16 юли американският лидер може да направи едностранни отстъпки пред Москва".

Съюзниците наистина са разтревожени от възможността президентът Тръмп да се отклони от позицията на алианса за Украйна, по-специално що се отнася до неприемливата незаконна анексия на Крим от Русия. Или едностранно да обяви, че намалява американския военен контингент в Европа, или пък мащаба на американските учения, което ще отслаби НАТО, потвърждава пред изданието бившият посланик на САЩ в Русия и бивш заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Дипломатът посочва, че вчера сутринта американският президент доста рязко е говорил за Русия, но преди да излети за Брюксел намекнал, че няма намерение да бъде излишно твърд в разговора с Путин. "Не знаем със сигурност кой от тези двама Тръмп ще се появи в Хелзинки", резюмира Вършбоу.

"Тръмп е непредсказуем. Той вярва, че постига успехи, нарушавайки привичния ход на нещата. И няма да промени позицията си, само защото НАТО има свои правила", коментира директорът на Европейския център "Карнеги" Томаш Валашек.

"Взгляд" насочва внимание към "поредния ултиматум на Тръмп към европейските му съюзници. По-рано президентът на САЩ настояваше другите членки на алианса да повишат разходите за отбрана на 2 процента от БВП, сега обаче вдигна летвата двойно", пише електронният вестник.

"Преговорната тактика на Тръмп е общоизвестна: първо исканията ескалират, после той сключва със стреснатия си партньор споразумение при изгодни за себе си условия", коментира европеистът Василий Кашин.

Според изданието обаче "куп признаци сочат, че Европа просто ще пренебрегне шантажа на Тръмп".

САЩ "ще си останат основен платец (на вноски в алианса). Няма къде да ходят, ще плащат, иначе НАТО просто ще спре да съществува", казва военният експерт Евгений Бужински, генерал от резерва.

Затова европейските партньори на Тръмп едва ли ще приемат сериозно призивите му да се нагърбят с отговорността за алианса. САЩ няма да рискуват НАТО "да"изпадне в мизерия" и да отслабне, няма да действат против собствените си геополитически интереси. А германците примерно няма да склонят да вдигнат военните си разходи, като знаят, че американците волю-неволю ще се наложи да ги прикриват, обяснява Бужински - бивш високопоставен служител в руското министерство на отбраната.

Тбилиси може да очаква от брюкселската среща нови обещания, но не и покана за членство във военния блок, пише "Независимая газета".

Според вестника форумът ще приеме комюнике, в което ще бъде отразена и позицията на алианса спрямо Грузия. "Това е единственото, на което може днес да разчита Тбилиси. Грузинската страна не крие разочарованието си - ръководството на НАТО и лидерите на повечето участнички в блока смятат, че страната е готова за членство в пакта, но заради позицията на някои "стари европейци" въпросът се отлага", посочва изданието.

В Тбилиси се чуват все по-силни гласове, че категоричен противник на евентуалното грузинско членство в НАТО е Германия. Сходна позиция заемат Франция и неколцина не тъй солидни играчи, се казва в статията.

Всекидневникът изтъква, че грузинската опозиция не е пропуснала възможността да разкритикува властите по този повод.

Серги Капанадзе от опозиционната партия "Европейска Грузия" например изразява убеденост, че "някой ден" страната "все пак ще бъде приета" в алианса с оглед "напредъка й на практика по всички направления и добилжаването към стандартите на НАТО". Напомня обаче, че според последните анкети идеята за членство в НАТО губи популярност сред грузинците - от 90 на сто подкрепата за нея е спаднала днес на 55-60 процента. Това според грузинския опозиционер се дължи на руската пропаганда, засиленото влияние на Москва, добавя "Независимая газета".

Държавните лидери, участващи в срещата, се споразумяха да започнат преговори за членство с Македония. Македония ще стане член на НАТО, веднага щом Скопие уреди окончателно въпроса за наименованието на страната с Гърция. Това съобщи пред журналисти генералният секретар Йенс Столтенберг, пише сп. "Експерт", като се позовава на Интерфакс.

Руското външно министерство иронично нарече Северноатлантическия съюз "безполезен военен блок", отбелязва "Росийская газета".

"Докато безполезният военен блок НАТО ни обвинява в провокационна дейност и продължава да скърца със зъби в Брюксел, ние се готвим да гледаме Мондиала-2018", цитира московският официоз съобщение, поместено снощи от руското външно ведомство в Туитър.

Така външното министерство в Москва коментира изявленията след първия ден от срещата на НАТО, уточнява вестникът.

В декларация, приета от участниците, се отправя по-специално призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

"Руският сенатор Константин Косачов обърна по-рано внимание, че някои обвинения към Русия от страна на НАТО са абсурдни. По-специално за разполагането на ракети в Калининград - край границите на Алианса", допълва всекидневникът.

"Помислете задълбочено какво заяви срещата на върха. Има ли още граници този абсурд?", написа сенаторът във Фейсбук.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ