Руско издание: Защо му е на Путин обща европейска армия?

Руско издание: Защо му е на Путин обща европейска армия?

Руско издание: Защо му е на Путин обща европейска армия?

Руският президент Владимир Путин изказа подкрепата си за създаването на независима обща армия на Европейския съюз по време на честването на 100-годишнината от примирието в Първата световна война в Париж. Защо Русия, която най-малко два пъти е била нападана от армиите на обединена Европа, подкрепя тази инициатива, пита руският вестник "Взгляд" в редакционен материал.

Изданието отбелязва, че присъствието на Путин на тържествата в Париж е било закономерно, тъй като Русия е един от най-важните участници в Първата световна война. Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света.

Впоследствие, отбелязва "Взгляд", Съветският съюз е нападнат от войската на Третия райх, който към 22 юни 1941 г. вече е завладял по-голямата част от европейските територии и може без преувеличение да се каже, че армията му е общоевропейска.

Като се има предвид, че и преди това Русия се е сблъсквала с подобни явления през 1812 г. (във войната срещу Наполеон) и отчасти през 1853 г. (по време на Кримската война), би трябвало да се очаква идеята за обща европейска армия да провокира само негативни емоции у руснаците, пише "Взгляд", но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин публично подкрепи инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на общи военни сили на ЕС, предава БТА.

Основните пречки пред създаването на обща европейска армия са необходимостта от похарчването на много средства и демонстрирането на силна воля. Европа разполага с необходимите средства за тази цел, но що се отнася до волята, нещата стоят по друг начин, посочва "Взгляд".

Именно заради това Путин подкрепи идеята на Макрон, припомняйки, че всъщност тя не е нова. Руският държавен глава заяви, че за тази идея му е говорил още бившият френски президент Жак Ширак.

"Европа е мощен икономически съюз. Напълно естествено е европейците да искат да бъдат независими, самодостатъчни и да имат суверенитет в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е един положителен процес за засилването на многополюсния свят. По тази причина нашата позиция съвпада с тази на Франция", подчерта Путин.

Ключовото послание в думите на Путин е идеята за независимостта на Европа в сферата на отбраната, което ще засили многополюсния свят, за който се бори Русия, пише руското издание. За създаването на този многополюсен свят едно евентуално разделение вътре в НАТО би изиграло ключова роля.

Именно затова Путин подкрепи инициативата за създаването на обща европейска армия - защото в краткосрочен и средносрочен план това е изгодно за Русия.

Може ли в дългосрочен план тази единна армия на Европа да се превърне в заплаха за Русия, пита "Взгляд". Теоретически това е напълно възможно, но сега няма никакъв смисъл да се мисли по този въпрос, обобщава вестникът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ