С $3 трлн. бюджетен дефицит САЩ приключват фискалната година

С $3 трлн. бюджетен дефицит САЩ приключват фискалната година

С $3 трлн. бюджетен дефицит САЩ приключват фискалната година

Усилията за борба с пандемията от новия коронавирус потопиха правителството на САЩ в червено мастило в края на фискалната му година.

Окончателният баланс на бюджетния дефицит през финансовата 2020-а достигна 3.13 трлн. долара, повече от три пъти повече от минлата година, когато недостигът беше 984 млрд. долара, предаде CNBC. Сумата удвои досегашния рекорд от 1.4 трлн. долара, поставен през 2009 година, след пакета от стимули, свързани с тогавашната финансова криза.

Сега загубата се дължи основно на т.нар. закон CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security), приет от Конгреса на САЩ и влязъл в сила в края на месец март, в помощ на тежко пострадалата икономика на страната в резултат на пандемията от COVID-19. Пакетът от 2.2 трлн. долара включваше допълнителни компенсации за безработни, стимули за задържане на персонал, заеми за бизнеса и други.

Постъпленията възлизат на 3.42 трлн. долара срещу разходи от 6.55 трлн. долара – само през юни са похарчени 1.1 трлн. долара.

Фискалната година завършва с държавен дълг, възлизащ на почти 27 трлн. долара. събраните данъци са на стойност 1.61 трлн. долара, с 203 млрд. по-малко от прогнозираните в бюджета. Корпоративните данъци са общо 51.8 млрд. долара.

Ниската доходност на държавните облигации, подпомогната отчасти от Федералния резерв, помогна за поддържането на по-ниски разходи за обслужване на дълга.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ