Родители на деца до 14 години също ще ползват еднократна помощ

Родители на деца до 14 години също ще ползват еднократна помощ

Родители на деца до 14 години също ще ползват еднократна помощ

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години и няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск. Това заяви в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна", обясни Сачева. 

По думите й, за един месец се наблюдава нарастване на безработицата с около 91 000 души, но 131 000 души ще запазят работните си места по линия на мярката60/40. Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева обясни, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

"В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности. Социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби. Продъжават и други инициативи. Съвместно с БЧК за раздаване на пакети на храни", добави още министър Сачева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ