Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Салвини обяви разпадане на управляващата коалиция в Италия и поиска предсрочни избори

На снимката: Матео Салвини, Джузепе Конте и Луиджи ди Майо

Източник: Guliver / Getty images

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви, че правителствената коалиция в Италия се е разпаднала и че единственият път напред е произвеждането на нови избори, съобщи Ройтерс.

Това изявление бе предшествано от месеци на търкания между "Лигата" и антисистемното Движение "Пет звезди" и предначертава несигурно политическо бъдеще за третата по големина икономика в еврозоната.

Салвини заяви в комюнике, че е казал на премиера Джузепе Конте, че със съюза между управляващите партии "Лига" и Движение "Пет Звезди" е свършено и че трябва бързо да се даде думата на избирателите, предаде БТА.

По думите на Салвини другата седмица може да бъде свикано заседание на излезлия в лятна ваканция парламент, на което да се предприемат необходимите процедурни стъпки. Той има предвид гласуване на вот на недоверие към правителството и оставка на министър-председателя.

Напрежението между коалиционните партньори нарасна в сряда, когато двете партии се противопоставиха една на друга в парламента по въпроса за проект за високоскоростен влак между Лион и Торино.

Движение "Пет звезди" има повече места в парламента от "Лигата", но партията на Салвини има в момента двойно повече подкрепа според социологическите проучвания.

Остава обаче да се види дали нещата ще се развият по плановете на Салвини. Вкарването на страната в предизборна кампания през август, когато италианците са на почивка и парламентът е във ваканция, ще бъде необичайно и може би рисковано, отбеляза Ройтерс.

Президентът Серджо Матарела е единственият човек, имащ пълномощията да разпусне парламента и може да откаже да го направи преди подготвителната работа през септември за бюджета за 2020 г., който трябва да бъде представен на депутатите през октомври.

 

още по темата
още от Политика
09
Понеделник
Декември