Салвини обяви разпадане на управляващата коалиция в Италия и поиска предсрочни избори

Салвини обяви разпадане на управляващата коалиция в Италия и поиска предсрочни избори

Салвини обяви разпадане на управляващата коалиция в Италия и поиска предсрочни избори

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви, че правителствената коалиция в Италия се е разпаднала и че единственият път напред е произвеждането на нови избори, съобщи Ройтерс.

Това изявление бе предшествано от месеци на търкания между "Лигата" и антисистемното Движение "Пет звезди" и предначертава несигурно политическо бъдеще за третата по големина икономика в еврозоната.

Салвини заяви в комюнике, че е казал на премиера Джузепе Конте, че със съюза между управляващите партии "Лига" и Движение "Пет Звезди" е свършено и че трябва бързо да се даде думата на избирателите, предаде БТА.

По думите на Салвини другата седмица може да бъде свикано заседание на излезлия в лятна ваканция парламент, на което да се предприемат необходимите процедурни стъпки. Той има предвид гласуване на вот на недоверие към правителството и оставка на министър-председателя.

Напрежението между коалиционните партньори нарасна в сряда, когато двете партии се противопоставиха една на друга в парламента по въпроса за проект за високоскоростен влак между Лион и Торино.

Движение "Пет звезди" има повече места в парламента от "Лигата", но партията на Салвини има в момента двойно повече подкрепа според социологическите проучвания.

Остава обаче да се види дали нещата ще се развият по плановете на Салвини. Вкарването на страната в предизборна кампания през август, когато италианците са на почивка и парламентът е във ваканция, ще бъде необичайно и може би рисковано, отбеляза Ройтерс.

Президентът Серджо Матарела е единственият човек, имащ пълномощията да разпусне парламента и може да откаже да го направи преди подготвителната работа през септември за бюджета за 2020 г., който трябва да бъде представен на депутатите през октомври.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ