Само 1% от приходите на партиите идват от членски внос

Само 1% от приходите на партиите идват от членски внос

Само 1% от приходите на партиите идват от членски внос

Над 96% от приходите на партиите, регистрирани в Централната избирателна комисия за местните избори миналата година, са дошли от държавната субсидия, каза в интервю за БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

2% от приходите на партии са дошли от дарения, а 1% - от членски внос, показва анализ на института.

„Най-много приходи от дарения е събрала БСП с оглед на това, че по-рано партията е похарчила парите от държавната субсидия. Приходите от членски внос са минимални, като за някои от партиите дори не може да се установи на базата на устава колко е той“, коментира Лазарова и добави, че от отчетите трудно може да се установи колко пари събират партиите от членовете си.

Лазарова даде за пример ГЕРБ, където членският внос дълго време е бил 1 лев и посочи, че при БСП има диференциация – заемащите ръководни постове плащат повече от редовите членове.

Тя коментира казуса с партия „Възраждане“ на фона на обещанията, че ако парите от субсидията не могат да бъдат дарени, ще бъдат върнати в бюджета.

„Партията е получила около 440 000 лева субсидия и въпреки, че има данни, че е направено дарение за фонд „Ин витро“, „Възраждане“ е похарчила значителни суми за двата вида избори през 2019 г.“, посочи Лазарова.

Данните от анализа показват, че по-голяма сума като дарение – около 50 000 лева, декларирани на ниво ЦИК, е получила единствено партия „Воля“. Като цяло институтът отчита, че на местните избори през 2019 г. партиите са похарчили по-малко пари, отколкото на предходния местен вот. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ