нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саркози с ново обвинение - за престъпно сдружение

Снимка: Guliver/Getty Images

Разследванията срещу бившия френски президент Никола Саркози по подозрения в получаване на незаконни средства от Либия за успешната му предизборна кампания през 2007 г. са довели до ново обвинение срещу него - в "престъпно сдружение", съобщиха  съдебни източници, потвърждавайки появили се по-рано информации в няколко чуждестранни медии.
През 2018 г. френските съдебни власти започнаха разследване срещу Саркози, който беше обвинен в подкупи, незаконно финансиране на предизборната кампания и подпомагане и подбуждане на злоупотреби с либийски публични средства.
Бившият френски държавен глава е обвинен в получаване на незаконни средства от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи за предизборната кампания през 2007 г. Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., отрича обвиненията, допълва БТА.
Днес той изрази изненада в Туитър от новото обвинение и посочи, че е бил разпитван четири дни по този въпрос и невинността му отново се поставя под съмнение.
"Французите трябва да знаят, че съм невинен. Несправедливостта няма да победи", написа Саркози.
Освен по обвиненията, свързани с Либия, 65-годишният бивш президент трябва да се изправи идния месец пред съда по обвинения за подкупи. Саркози и адвокатът му са обвинени в корупция и злоупотреба с влияние в предполагаем опит да бъде получена информация от високопоставен служител на съдебната власт по друго дело. Обвиненията се основават на записани разговори между Саркози и неговия юридически съветник Тиери Ерцог.

още от Политика