САЩ и Русия с конкурентни проекторезолюции за Венецуела

САЩ и Русия с конкурентни проекторезолюции за Венецуела

САЩ и Русия с конкурентни проекторезолюции за Венецуела

Съединените щати и Русия подготвиха конкурентни проекторезолюции за Венецуела. Те отразяват съответно подкрепата на Вашингтон за опозиционния лидер Хуан Гуайдо и поддръжката на Москва за президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Американският проект, с който АП се е запознала, изразява "дълбоко безпокойство, че президентските избори (във Венецуела) на 20 май 2018 г. не са били нито свободни, нито честни". Той "призовава за незабавно стартиране на политически процес, който да доведе до свободни, честни и достойни за доверие президентски избори, с международни наблюдатели".

Руският проект критикува "опитите за намеса" във вътрешните работи на Венецуела, изразява "безпокойство във връзка със заплахите за използване на сила" срещу страната и призовава за намиране на мирен изход от задънената улица. Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова днес американския държавен секретар Майк Помпейо Съединените щати да не се месят по какъвто и да било начин във вътрешните работи на Венецуела, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на руското външно министерство.

Нито една от двете проекторезолюции не е разпространена сред останалите страни членки на Съвета за сигурност. Твърде вероятно е всяка от тях да бъде отхвърлена, ако бъде подложена на гласуване, тъй като Русия би наложила вето на американския проект, а САЩ - на руския, , предава БТА.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса междувременно увери генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че във Венецуела няма хуманитарна криза, предаде Франс прес. Венецуелската икономика е подложена на блокада и обсада, каза в същото време Ареаса на пресконференция в централата на световната организация в Ню Йорк. Той разкритикува Съединените щати, че говорят за изпращане на хуманитарна помощ във Венецуела и едновременно с това заплашват страната с използване на сила и блокада.

Ареаса каза още, без да даде подробности, че е обсъдил с Гутериш задълбочаване на сътрудничеството с ООН. 

Това бе втората среща на венецуелския външен министър с генералния секретар на световната организация този месец, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ