САЩ напускат Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напускат Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напускат Съвета на ООН по правата на човека

САЩ обявиха, че напускат Съвета на ООН по правата на човека.

Американската посланичка Ники Хейли заяви, че причината е липсата на промяна и прогрес.

"Твърде дълго Съветът по правата на човека беше защитник на нарушители на правата на човека и беше политически обвързан. За съжаление, сега стана ясно, че нашите призиви за реформа не са били чути. Нарушителите на човешките права продължават да са в съвета и да бъдат избирани в него. Най-нечовешките режими в света продължават да формират критичен дневен ред, а съветът продължава да политизира решенията и да отклонява вниманието от нарушителите от техните действия“, каза Хейли.

Тя определи съвета като лицемерна и самодоволна организация, която се присмива на човешките права. В същото време подчерта, че Вашингтон няма да отстъпи от ангажиментите си в областта на човешките права.

Страните, които се противопоставят на реформата са Русия, Куба, Китай и Египет – „те се появиха от никъде и се опитаха да попречат на усилията ни през миналата година“, заяви Ники Хейли.

Сред причините за напускането дипломатката посочи "нестихващата, патологична кампания“ против Израел. За сметка на това съветът не обръщал необходимото внимание на нарушаването на човешките права във Венецуела, Иран и Миянмар.

Държавният секретар Майк Помпео, който участваше в пресконференцията заедно с Хейли, нарече Съвета по правата на човека „огромен източник на позор“, а действията му – „проява на безсрамен акт на лицемерие“.

САЩ ще бъдат готови да се върнат в съвета само когато той се реформира.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ