САЩ предупреждават Турция да не атакува Сирия

САЩ предупреждават Турция да не атакува Сирия

САЩ предупреждават Турция да не атакува Сирия

САЩ призоваха Турция да не осъществява обявеното намерение за нападение в Сирия, защото това може да застраши американския персонал, намиращ се в района и да провали борбата срещу "Ислямска държава".

"Едностранните военни действия в Североизточна Сирия, особено когато американският персонал може да се намира в околността, представлява голяма заплаха. Подобни действия са неприемливи", каза говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Шон Робъртсън, цитиран от CNN. "Ние вярваме, че диалогът е единственият начин да осигурим граничния район по устойчив начин и смятаме, че некоординираните военни операции ще подкопаят този споделен интерес", добави още той.

Американските войски в Сирия редовно работят с кюрдските сирийски демократични сили в рамките на кампанията им срещу "Ислямска държава".

По-рано в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телевизионна реч, че турските войски ще започнат военна операция на изток от "Ефрат" в Сирия, насочена срещу кюрдски бойци.

Турция вижда в лицето на всички кюрдски сили в Северна Сирия продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК). 

"Нашата цел определено не са американските войници, а членовете на терористична организация, действащи в региона, искам да подчертая това", отговори Ердоган, като допълни, че очаква операцията да започне "след няколко дни".

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис неотдавна пренасочи американските войски в североизточния граничен район на Сирия, като част от усилията за намаляване на напрежението между Турция и подкрепяните от САЩ сирийски демократични сили.

Двама американски представители заявиха пред CNN, че макар да се забелязва пристигане на допълнителни турски сили в района, понастоящем Турция няма достатъчно войски в региона, за да извърши типа операция, очертан от Ердоган. Остава обаче заплахата от трансгранично обстрелване, което потенциално поставя войските на САЩ в риск.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ