САЩ с нови санкци срещу Русия

САЩ с нови санкци срещу Русия

САЩ с нови санкци срещу Русия

САЩ наложиха санкции на две руски транспортни фирми, които са заподозрени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.

По-рано тази година министерството на финансите на САЩ заяви, че свързан с тези руски компании кораб е прехвърлил 3500 тона петрол на кораби, плаващи под севернокорейски флаг.

Според министерството купувачът е бил севернокорейската банка Тесон, която е свързана с отдел от Корейската трудова партия, занимаващ се с незаконна икономическа дейност в полза на севернокорейските лидери.

Активите на двете руски фирми в САЩ се замразяват, а на американци се забранява да търгуват с тях.

Санкционирани са фирмите "Приморие маритим лоджистикс" и "Гудзон шипинг" от Владивосток, както и шест от корабите им.

САЩ наложиха санкции и на двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за техни действия в помощ на друга руска компания да избегне санкции срещу злонамерена кибердейност на Русия, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите съобщи в изявление, че санкционираните компании - "Вела-Марин лимитед" в Санкт Петербург и словашката "Лачно СРО" - и двете руски физически лица Марина Игоревна Царева и Антон Александрович Нагибин са помогнали на фирмата "Дайвтекносървисиз" да избегне предишни санкции.

През юни САЩ санкционираха "Дайвтекносървисиз" за доставяне на екипировка и оборудване за подводно гмуркане на руски държавни ведомства, включително службата за сигурност (ФСБ).

През декември 2016 г. администрацията на Обама санкционира ФСБ за агресивен тормоз на руското правителство над американски официални лица и кибероперации срещу президентските избори в САЩ от 2016 г.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че новите санкции на САЩ срещу Русия за предполагаеми хакерски атаки и незаконна доставка на петрол за Северна Корея са безпочвени и че Москва ще предприеме ответни мерки, предаде Ройтерс.

В изявление в сайта на министерството Рябков също така казва, че санкциите са въведени под фалшив предлог.

По-рано днес САЩ наложиха санкции на двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за действия, които според Вашингтон са помогнали на друга руска компания да избегне санкции за злонамерена кибердейност.

САЩ също обявиха санкции срещу две руски товарни фирми и шест кораба, които според тях са замесени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в открито море в нарушение на резолюции на ООН.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ