Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ с нови санкции срещу "тройката на тиранията" в Латинска Америка

43

Guliver / Getty images

САЩ обявиха снощи серия от нови санкции срещу Венецуела, Куба и Никарагуа, засилвайки натиска върху така наречената "тройка на тиранията" в Латинска Америка, предаде ДПА. 

Новите ограничителни мерки бяха подробно изложени от съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън в програмна реч в Маями, Флорида, в която той отправи остро предупреждение и към "външни играчи", включително Русия, да не се месят в американската сфера на интереси в региона. 

"Администрацията на Тръмп с гордост обявява новите мерки, които имат за цел да отстранят тежките последствия от политиката, провеждана от администрацията на (бившия президент) Обама, - каза Болтън, цитиран от ТАСС. - Ние възнамеряваме да действаме рамо до рамо с патриотите от региона и да поправяме допуснатите по-рано грешки."

Той посочи, че САЩ въвеждат ограничения върху пътуванията за Куба за онези американци, които нямат роднини там. Според него това ще спомогне "да не попадат американски долари в ръцете на кубинския режим, на неговите военни и спецслужбите, които контролират туристическата индустрия" на острова. 

Същевременно отново се въвеждат ограничения върху размера на паричните преводи за Куба, които бяха отменени от администрацията на Обама. Сега близките и роднините на островитяните, живеещи в САЩ, ще могат да изпращат по 1000 долара на човек на тримесечие.

Болтън отбеляза, че САЩ разширяват своя санкционен списък, в който влизат организации, свързани с властите в Куба. Забраняват се преки финансови транзакции с участието на компании, свързани с кубинските въоръжени сили, с разузнаването, със службите за сигурност и техните сътрудници. Сред новите организации в списъка е кубинската държавна авиокомпания "Аерогавиота". 

Той добави също, че администрацията на Тръмп прекратява използването на тайните канали за комуникация с кубинските власти, които бяха установени при Обама. "Администрацията на Обама използваше неофициални секретни канали за комуникация с Куба и даже им предостави американско комуникационно оборудване със защитен достъп. Това бяха авангардни средства, които в обичайни случаи са предназначени само за най-надеждни съюзници. Мога да кажа, че при президента Тръмп секретни канали за комуникация с диктатурата в Хавана вече няма. Ние си върнахме обратно това ценно оборудване", подчерта Болтън. 

още по темата
още от Политика
23
Петък
Август