Сблъсъци, ранени и арестувани в Скопие след сделката за името

Сблъсъци, ранени и арестувани в Скопие след сделката за името

Сблъсъци, ранени и арестувани в Скопие след сделката за името

Протести и сблъсъци избухнаха снощи в Скопие след подписването на споразумението за новото име Република Северна Македония, съобщават информационните агенции.

Най-малко 10 души – сред тях 7 полицаи, са пострадали, предаде Дойче веле. 25 души са задържани. Протестиращите са съборили огражденията около парламента и замеряли полицаите с камъни и бомбички. Полицията е използвала сълзотворен газ и светлинно-шумови гранати, за да спре размириците. Подобен беше развоят и на протестите в Атина заради сделката за името ден по-рано. Опозиционните партии и в двете страни са против сделката, но с коренно различни аргументи. "Македония е гръцка" е основният слоган на противниците на договора в Гърция.

Споразумението за признаване на бившата югорепублика Македония под името Република Северна Македония бе подписано вчера, след четвърт век вражда. То отваря пътя на Скопие към ЕС и НАТО.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш благодари на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас и призова парламентите на двете страни да ратифицират споразумението. Той определи като „историческо“ подписването на договора.

Заради смяната на името, в Македония трябва да се проведе референдум за промяна на конституцията. Ако изходът му е положителен, парламентът трябва да ратифицира договора с Гърция. Президентът на Скопие Георге Иванов може да наложи вето, както вече заплаши, но ако парламентът потвърди отново ратификацията, това ще е окончателното решение. След процедурата в Македония, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от гръцкия парламент.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ