Съдът иска 150 хил. евро гаранция за шефката на парламента в Каталуня

Съдът иска 150 хил. евро гаранция за шефката на парламента в Каталуня

Съдът иска 150 хил. евро гаранция за шефката на парламента в Каталуня

Испанският Върховен съд реши, че председателката на каталунския парламент Карме Форкадел ще бъде задържана под стража, ако не плати гаранция от 150 000 евро, предаде Ройтерс.

58-годишната Форкадел е обвиняема по делото за бунт и противодържавна дейност. Заподозряна е, че е участвала в процеса на отцепване на Каталуня от Испания, завършил с приемането на декларацията за независимост в местния парламент на 27 октомври. Според говорител на съда тя ще бъде арестувана, ако не плати незабавно гаранцията.

Прокуратурата е поискала Карме Форкадел и още трима депутати да бъдат задържани, докато тече разследването на Върховния съд за събитията в Каталуня, съобщи по-рано съдебен източник.  Съдът реши да освободи други двама от обвиняемите „със или без гаранция“.

Форкадел и петимата депутати са членове на ръководството на каталунския парламент, което разреши дебатите, довели до обявяването на независимост.

Самата Форкадел е преброила една по една бюлетините на 27 октомври за отцепването на провинцията – 70 от 135, безпрецедентен акт за Испания.  

Други 8 членове на сепаратисткото правителство също са задържани по делото за бунт и размирици. Отстраненият премиер Карлес Пучдемон напусна Испания заедно с още 4-ма свои министри веднага след събитията и продължава да е в Брюксел. Срещу тях е издадена европейска заповед за арест.  

Още в началото на октомври бяха задържани двамата лидери на най-мощните сепаратистки организации в Каталуня Жорди Куишарт и Жорди Санчес. Привържениците им ги определят като „политически затворници“ и настояват за освобождаването на всички обвиняеми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ