СЕМ сезира ЦИК за "волностите" на Волен

СЕМ сезира ЦИК за волностите на Волен

СЕМ сезира ЦИК за "волностите" на Волен

Централната избирателна комисия получи официален сигнал от Съвета за електронни медии за поведението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров в снощното предаване "Референдум" по БНТ. Приложен е и видеозапис от предаването, в което се стигна до размяна на реплики и обидни квалификации между участниците в него. Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ. Очаква се постъпилият сигнал да бъде разгледан тази вечер или в рамките на утрешното заседание. В същото време от БНТ излязоха с позиция, в която подчертават, че ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението с политическите формации за предизборната кампания, "партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ."

Сидеров скандализира не само участниците в предаването и водещата Добрина Чешмеджиева, но и предизвика каскада от бурни реакции с невъздържаното си поведение и нападки към представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Опитите на водещата да успокои обстановката само "амбицираха" още повече Сидеров. Наложи да му изключат микрофона, но и това не спря размяната на обидни реплики. В студиото дори влезе охрана заради нажежената обстановка, а в крайна сметка предаването дори бе прекъснато за няколко минути. След възобновяването му Волен вече не беше сред участниците в "Референдум".

"Резил!" - така определи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков случилото се снощи в предаването „Референдум“.  Докато аз съм шеф на БНТ няма да има търпимост към подобно отношение и поведение в ефира, подчерта той.

В отговор Сидеров не показа дори и следа от разкаяние, напротив реагира, че БНТ не е "бащиния на Кошлуков".

В своя декларация днес ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от страна на лидер на политическа сила и определя поведението му за възмутително.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

 

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти, се казва още в декларацията на Българската национална телевизия.

От своя страна председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като „недопустимо“ случилото се снощи в ефира на предаването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ