Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СЕМ сезира ЦИК за "волностите" на Волен

Снимка: Мениджър Нюз

Централната избирателна комисия получи официален сигнал от Съвета за електронни медии за поведението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров в снощното предаване "Референдум" по БНТ. Приложен е и видеозапис от предаването, в което се стигна до размяна на реплики и обидни квалификации между участниците в него. Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ. Очаква се постъпилият сигнал да бъде разгледан тази вечер или в рамките на утрешното заседание. В същото време от БНТ излязоха с позиция, в която подчертават, че ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението с политическите формации за предизборната кампания, "партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ."

Сидеров скандализира не само участниците в предаването и водещата Добрина Чешмеджиева, но и предизвика каскада от бурни реакции с невъздържаното си поведение и нападки към представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Опитите на водещата да успокои обстановката само "амбицираха" още повече Сидеров. Наложи да му изключат микрофона, но и това не спря размяната на обидни реплики. В студиото дори влезе охрана заради нажежената обстановка, а в крайна сметка предаването дори бе прекъснато за няколко минути. След възобновяването му Волен вече не беше сред участниците в "Референдум".

"Резил!" - така определи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков случилото се снощи в предаването „Референдум“.  Докато аз съм шеф на БНТ няма да има търпимост към подобно отношение и поведение в ефира, подчерта той.

В отговор Сидеров не показа дори и следа от разкаяние, напротив реагира, че БНТ не е "бащиния на Кошлуков".

В своя декларация днес ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от страна на лидер на политическа сила и определя поведението му за възмутително.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

 

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти, се казва още в декларацията на Българската национална телевизия.

От своя страна председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като „недопустимо“ случилото се снощи в ефира на предаването.

още по темата
още от Политика