Сенатът на САЩ блокира споразумението с китайската ZTE

Сенатът на САЩ блокира споразумението с китайската ZTE

Сенатът на САЩ блокира споразумението с китайската ZTE

Сенатът на САЩ блокира снощи споразумението между американската администрация и китайския телекомуникационен гигант ZTE, който по-рано се съгласи да плати на американските власти голяма глоба в замяна на разрешение да прави сделки в САЩ, предадоха световните агенции.

Поправката, която блокира споразумението, по-рано е била внесена от Сената в законопроекта за бюджет на министерството на отбраната за финансовата 2019 година (започваща на 1 октомври в САЩ). Документът бе одобрен от законодателите снощи. Същината на поправката се състои в пълното възстановяване на забраната за правене на бизнес с китайската компания, информира ТАСС.

Сенаторите внесоха редица поправки в документа, приет през май от Камарата на представителите. Сега двете камари на Конгреса трябва да синхронизират двете версии в една след консултации и след това да изпратят документа за подпис на президента. Миналата седмица говорителят на Белия дом Хоган Гидли заяви, че американската администрация възнамерява да работи с Конгреса, за да убеди законодателите да не въвеждат ограничения срещу ZTE.

През април американското министерство на търговията забрани на ZTE, една от най-големите в света производители на телекомуникационно оборудване и смартфони, да внася американски части за срок от седем години. Това стана, след като ведомството стигна до заключението, че компанията е мамела американските регулатори, а преди това уреди съдебен спор за нарушаване на наложени от САЩ санкции.

Вместо да накаже всички замесени по случая служители ZTE е платила големи бонуси на някои от тях и след това е излъгала, посочва американското министерство на търговията, цитирано от Асошиейтед прес.

Решението се равнява на смъртно наказание на ZTE, която разчита изключително много на американски части. Компанията скоро след това обяви, че спира дейност. Забраната се отрази отрицателно и на американските доставчици на ZTE.

По-рано този месец САЩ и Китай постигнаха споразумение да позволят на ZTE да остане в бизнеса, ако плати допълнително 1 милиард долара глоби и се съгласи американски регулаторни органи да следят дейността й.

Глобата е в допълнение към 892 милиона долара, които ZTE вече плати за нарушаване на американските санкции, продавайки оборудване на Северна Корея и Иран.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ