Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него, предадоха световните агенции.

Тази вечер сенаторите оправдаха президента и по двете обвинения срещу него в процеса, а те бяха за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса.

По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа, а по второто с 53 срещу 47 гласа.

Един сенатор от републиканците, Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение, за злоупотреба с власт, откъдето дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Демократите гласуваха единно срещу президента, предаде БТА.

През декември Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, реши Тръмп да бъде подложен на импийчмънт. Той беше обвинен, че е злоупотребил с власт, за да упражни натиск върху Украйна да започне разследване срещу негов политически съперник преди тазгодишните президентски избори, а след това беше обвинен и че е възпрепятствал разследването на Конгреса. Президентът заяви, че не е вършил нищо нередно.

При това положение Тръмп остава на поста си, след като опитът той да бъде отстранен от него се провали при гласуванията тази вечер.

Белият дом приветства гласуването в Сената определи процеса за импийчмънт срещу Тръмп като "лов на вещици, основан на поредица лъжи", предаде Ройтерс.

"Позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен", заяви прессекретарят на Белия дом.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ