Сенатът в Мексико проправя път за легализация на марихуаната

Сенатът в Мексико проправя път за легализация на марихуаната

Сенатът в Мексико проправя път за легализация на марихуаната

Мексиканският сенат одобри законопроект, който проправя пътя за легализация на употребата на марихуана. Проектът за регулиране на канабиса бе приет с 82 гласа „за“, 18 „против“ и 7 въздържали се. Сега предстои да бъде разгледан и в долната камара на Конгреса, предаде ДПА.

Законодателството ще позволи на хората над 18-годишна възраст да носят до 28 грама канабис и ще позволи отглеждането на до шест растения в едно домакинство.

Сенаторът Рикардо Монреал определи тази стъпка като „голяма в областта на здравеопазването, сигурността, правата на човека и борбата с организираната престъпност“.

През 2018 г. Върховният съд на Мексико постанови, че пълната забрана на марихуаната за развлекателна употреба е противоконституционна и определи, че всички пълнолетни лица имат правото „да решават – без никаква намеса, какъв вид развлекателни дейности искат да извършват“. Тогава бе изяснено, че това право не е абсолютно и някои лекарства трябва да бъдат регулирани, но въздействието на марихуаната „не оправдава абсолютна забрана за употребата ѝ“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ