Сергей Лавров: Джон Кери ми предложи да проведем втори референдум за Крим

Сергей Лавров: Джон Кери ми предложи да проведем втори референдум за Крим

Сергей Лавров: Джон Кери ми предложи да проведем втори референдум за Крим

През 2014 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери е предложил на руския външен министър Сергей Лавров да се проведе още един референдум по въпроса за присъединяването на Крим към Русия, пише руското издание "РБК", цитирайки интервю на външния министър.

"Няма да разкрия голяма тайна, през април 2014 г. бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери говори с мен за това: "Всичко е ясно. Всичко е станало така, както е искал кримският народ. Но за да бъде всичко по правилата, проведете още един референдум", заявява Лавров.

"Откъде накъде? Ако всичко ви е ясно, защо да караме хората да участват в някакво си второ гласуване?", пита руският министър. Той изразява надежда, че Кери няма да се обиди от разкриването на разговора, припомняйки, че бившият държавен секретар също е публикувал в мемоарите си "някои тайни от нашите разговори".

Освен това руският външен министър заяви в интервюто си, че "западните покровители на украинската опозиция" носят цялата вина за случващото се в Украйна, предаде БТА.

Според Лавров САЩ са участвали активно в подготовката за свалянето на проруския президент Виктор Янукович, което руският външен министър определя като държавен преврат. "По всичко изглежда, че европейците искрено се опитваха да постигнат компромис между Виктор Янукович и опозицията, намериха го и подписаха споразумение. Но след като превратът се случи, те не използваха властта си, влиянието си над Киев", припомня руският първи дипломат. "Най-малкото, нито французите, нито германците не проявиха никаква активност, особено на фона на това, как в момента се опитват да хвърлят върху Русия отговорността за изпълнението на споразуменията от Минск". Това е "просто нечестно, неправилно", добавя той, изразявайки надежда, че "ще си вземат поука".

"Украйна и повечето западни страни не признават резултата от произведения през 2014 г. референдум в Крим", припомня руското издание "Газета", отбелязвайки, че Европейският съюз е одобрил удължаване на санкциите срещу Крим и Севастопол. Очаква се решението за удължаване на санкциите до 23 юни 2020 г. да бъде взето на 18-20 юни тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ